FacebookTwitterLinkedIn

Un portret al lui Marilyn Monroe, pictat de Andy Warhol, ar putea deveni cea mai scumpă operă de artă din secolul al XX-lea, vândută la licitație.

Cu o estimare în jurul a 200 de milioane de euro, Shot Sage Blue Marilyn, portretul actriței Marilyn Monroe pe un fundal albastru-salvie, a fost pictat de Andy Warhol în 1964.

Tabloul va fi vândut luna viitoare, în New York, de casa Christie’s. Fondurile obținute în urma acestui demers vor fi donate fundației Thomas and Doris Ammann din Zurich, a cărei misiune este să ajute copiii din întreaga lume să beneficieze de o viață mai bună.

Shot Sage Blue Marilyn o prezintă pe Marilyn Monroe cu machiaj albastru-salvie pe pleoape, asortat cu fundalul. Tabloul a fost cumpărat de dealerul de artă elvețian Thomas Ammann, fondatorul galeriei Thomas Ammann Fine Art, la începutul anilor ’80.

După decesul lui Ammann, în 1993, sora lui, Doris, a condus galeria până anul trecut, când s-a stins la rându-i. Fundația Thomas and Doris Ammann a fost înființată în amintirea și onoarea celor doi.

Tabloul lui Andy Warhol este una dintre imaginile emblematice ale secolului XX și este scos la vânzare pentru prima dată după mai bine de 40 de ani. Alex Rotter, președintele departamentului de artă al Casei Christie’s, îl consideră una dintre cele mai importante opere de artă din toate timpurile: „Este apogeul absolut al Pop Art-ului american, este promisiunea visului american și transmite deopotrivă optimism și fragilitate. De fiecare când o astfel de creație este scoasă la vânzare, ea schimbă piața de artă, și nu doar pentru Warhol.”

Tabloul face parte dintr-o categorie aparte de portrete ale lui Marilyn, pe care Warhol le-a pictat într-o tehnică diferită de cea folosită la creațiile reproduse în cantități mari. Fiecare dintre piesele „seriei limitate” avea un fundal diferit – roșu, portocaliu, albastru-salvie, albastru și turcoaz.

Andy Warhol a pictat-o pe Marilyn după decesul acesteia, în 1962, inspirat de o fotografie promoțională a filmului ei din 1953, Niagara, regizat de Henry Hathaway.

Dacă valoarea estimată va fi atinsă sau depășită, pictura va deveni cea mai scumpă operă de artă realizată în secolul XX, vândută la licitație. Ea va depăși precedentul record stabilit în 2013 de o creație Andy Warhol – 105,4 milioane de dolari pentru Silver Car Crash (Double Disaster) – și va detrona Les femmes d’Alger (Version ‘O’) de Picasso, tablou care, vândut cu 179 de milioane de dolari, în 2015, de Casa Christie’s la New York, este la ora actuală cea mai scumpă operă de artă din secolul XX vândută la licitație.