FacebookTwitterLinkedIn

Un spital dintr-o zonă îndepărtată din Bangladesh, vulnerabilă la creșterea nivelului mării, a fost desemnat cea mai bună clădire nouă din lume.

Spitalul Friendship din Satkhira, un district predispus la cicloni, din sudul Bangladeshului, a fost desemnat câștigătorul prestigiosului Premiu Internațional al Royal Institute of British Architects (RIBA) în 2021.

Compania de arhitectură care a realizat proiectul, Urbana, a fost lăudată pentru că a pus „grija și umanitatea în centrul designului său”.

Construit din cărămizi fabricate local, spitalul cu 80 de paturi a fost dezvoltat în jurul unei serii de curți mărginite de alei liniștite și umbrite. Un canal unghiular traversează centrul, pentru a separa aripile de spitalizare și cele de ambulatoriu.

RIBA, organizatorul concursului, a lăudat designul spitalului pentru îmbinarea elementelor arhitecturale cu peisajul rural din jur și crearea unei „experiențe înălțătoare și primitoare pentru vizitatori, pacienți și profesioniști din domeniul sănătății”.

Proiectat de arhitectul Kashef Chowdhury și firma sa din Dhaka, Urbana, spitalul a fost dezvoltat de ONG-ul pentru dezvoltare durabilă Friendship.

Organizat la fiecare doi ani, premiul celebrează clădirile sau structurile care „demonstrează excelența în proiectare și impact social”. Într-un comunicat de presă în care a anunțat câștigătorul, RIBA a menționat că acest spital a fost construit într-un „mediu fragil și dinamic”, în care câmpurile de cereale au fost transformate în ferme de creveți din cauza creșterii nivelului mării.

În finală s-au clasat 16 proiecte din 11 țări, iar spitalul a fost unul dintre ultimii trei rămași în lupta pentru podium, alături de două proiecte europene: James-Simon-Galerie, o galerie de artă din Berlin, și Lille Langebro, un pod pietonal din capitala Danemarcei, Copenhaga.

Premiul bienal a fost amânat din cauza pandemiei de Covid-19. Ultima dată a fost acordat unei școli rurale din Brazilia, în 2018.

Credit foto: Asif Salman, Urbana