
Invenția tânărului canadian îmbunătățeștedisponibilitatea aerului proaspăt în cabină cu mai mult de 190% reducând în același timp concentrația inhalării agenților patogeni cu până la 55 de ori față de modele convenționale. Sistemul poate fi încorporat cu ușurință în avioanele existente, fără costuri mari. Wang a primit Premiul Gordon E. Moore în valoare de 75.000 de dolari, numit astfel în onoarea co-fondatorului Intel.
Vezi care au fost proiectele prezentate de echipele din România la Intel ISEF 2015
Premii Intel Foundation Young Scientist în valoare de 50.000 de dolari a fost câștigat tot de o canadiancă, Nicole Ticea, de 16 ani. Proiectul realizat de ea și premiat în cadrul Intel ISEF este un dispozitiv utilizat în combaterea ratei ridicate a infecției nediagnosticate cu HIV în comunitățile cu venituri reduse.
Dispozitivul de unică folosință nu necesită utilizarea energiei electrice și oferă rezultate într-o oră, iar realizarea lui este așteptată să coste mai puțin de 5 dolari. Ticea a înființat deja propria companie care a primit recent o finanțare de 100.000 dolari pentru a continua dezvoltarea dispozitivului.
Intel Foundation Young Scientist în valoare de 50.000 a fost câștigat de Karan Jerath, în vârstă de 18 ani, din Friendswood, Texas, pentru rafinarea și testarea unui sistem care să permită refacerea rapidă și în siguranță a unei conducte submarine de petrol în urma unui explozii. Jerath a dezvoltat o carcasă de izolare mai bună care separă gazele naturale și petrolul de apa oceanului, poate sta la diferite adâncimi, avea variate dimensiuni și compoziții fluide și poate preveni formarea potențialei colmatări a metanului hidrat.
Printre câștigătorii ediției din acest an se numără și patru tineri din Republica Moldova.
Laurențiu Calancea și Gleb Vizitiv, elevi în clasa a noua la Liceul Teoretic „Orizont” din Durlești (Chișinău) au obținut premiul 3 la categoria Energy: Physical din cadrul Intel ISEF. Proiectul lor, „Regulation of radiation transmittance through electro-optic technologies” sau „Ferestrele Viitorului” prezintă o tehnologie menită să contribuie la reducerea semnificativă a consumului de energie.
O altă echipă de liceeni moldoveni s-a clasat pe locul 4, la categoria Robotics and Intelligent Machines. Diana Marusic, elevă în clasa a noua la Liceul Teoretic Ion Creangă, și Dumitru Savva, clasa a douasprezecea la Liceul Teoretic „Orizont” din Durlești (Chișinău), au prezentat în cadrul competiției proiectul „Gesture Recognition System (GRS)” – un sistem eficient de recunoaștere a gesturilor. Sistemul creat de cei doi tineri poate fi utilizat în mai multe domenii precum medicina, educația, modelarea în 3D.
Cel mai mare succes înregistrat de România în cadrul Intel ISEF a avut loc în 2013 când Ionuț Budișteanu a câștigat marele premiu în cadrul competiției Gordon E. Moore în valoare de 75.000 de dolari.
Ediția acestui an a Intel ISEF a adunat aproximativ 1.700 de tineri din 422 de târguri afiliate din peste 75 de țări, regiuni și teritorii. Pe lângă cei trei mari câștigători, aproximativ 600 de finaliști au primit premii pentru proiectele lor, inclusiv 20 de câștigători la secțiunea “Cel mai bun din categoria”, care au primit fiecare un premiu de 5.000 de dolari. De asemenea, Fundația Intel a premiat cu granturi de câte 1.000 de dolari școala fiecărui câștigător și târgul afiliat pe care aceștia l-au reprezentat.