FacebookTwitterLinkedIn

Un portret al lui Marilyn Monroe, realizat de Andy Warhol în 1964, a fost vândut luni, la New York, la o licitație a Casei Christie’s, cu 195 de milioane de dolari, stabilind un nou record pentru o creație a artistului pop american și devenind cea mai scumpă operă de artă din secolul 20 vândută la licitație.

Pare greu de crezut, dar cele 195 de milioane nu reprezintă o sumă care să mulțumească pe toată lumea, în special pe reprezentanții casei de licitații, a căror estimare minimă era că tabloul – denumit „Shot Sage Blue Marilyn” și datând din 1964 – se va vinde cu peste 200 de milioane de dolari.

Portretul lui Marilyn este probabil una dintre cele mai recognoscibile imagini ale secolului 20 și a fost achiziționat de dealerul de artă Larry Gagosian, prezent luni, la New York, în sală, la licitația colecției Thomas și Doris Ammann, organizată de Casa Christie’s. Interesant este că Gagosian este cel care a mijlocit achiziția tabloului de către frații Ammann în 1986.

Originari dintr-un modest sat pescăresc din nord-estul Elveției, Thomas și Doris au fondat în 1977, la Geneva, galeria Thomas Ammann Fine Art, așezământ cu o reputație ireproșabilă printre colecționarii de artă modernă și contemporană. Cei doi au achiziționat opere de artă în numele acestora și au devenind la rândul lor, colecționari.

Când Thomas a decedat, în 1993, colecția era suficient de mare încât să poată susține un muzeu. Doris a continuat activitatea galeriei, îmbogățindu-și în paralel colecția proprie. S-a stins în martie 2021, la 76 de ani.

Recordul precedent al lui Andy Warhol era de 105,4 milioane de dolari, suma plătită în 2013, la o licitație organizată de Sotheby’s, pentru tabloul „Silver Car Crash (Double Disaster)”, realizat în 1963.

„Shot Sage Blue Marilyn” este un portret realizat de Andy Warhol după o imagine a actriței din filmul noir din 1953, „Niagara”. Tabloul o prezintă pe Marilyn Monroe cu machiaj albastru-salvie pe pleoape, asortat cu fundalul.

Laitmotiv al creației lui Warhol până la moartea sa în 1987, imaginea a fost sursa unei serii de portrete cunoscute astăzi sub denumirea de „Shot Marilyn” (în 1964, artista Dorothy Podber, aflată în vizită la atelierul lui Warhol, a tras cu pistolul într-un teanc de patru portrete ale lui Marilyn Monroe). Publicația ArtNews spune că unul dintre aceste portrete a fost vândut în privat cu 220 de milioane de dolari.

Christie’s a scos la licitație o primă parte a colecției Ammann, constând în 36 de piese care s-au vândut pentru 318 milioane de dolari. A doua parte a licitației va avea loc pe 13 mai. Fondurile vor merge către Fundația Thomas și Doris Ammann a cărei misiune este să îmbunătățească viața copiilor din întreaga lume.