FacebookTwitterLinkedIn

Pavel Zavalny, preşedintele Comitetului pentru Energie din Camera inferioară a Parlamentului Rusiei, a declarat joi că proiectul de exploatare a petrolului şi gazelor naturale Sakhalin-1 din extremul orient rus va fi pus sub jurisdicţia Moscovei.

Astfel, în proiectul de exploatare a zăcământului Sakhalin-1 activează patru companii partenere: Rosneft (Rusia), ExxonMoobil (SUA), SODECO (Japonia) şi ONGC Videsh (India). În martie, ExxonMoobil a decis să se retragă din proiect, în urma acțiunilor Rusiei în Ucraina, potrivit Reuters.

“Am fost forţaţi să luăm decizia mutării Sakhalin 2 în jurisdicţia Rusiei în urma sancţiunilor…Evident, acelaşi lucru se va întâmpla cu Sakhalin 1”, a declarat Zavalny, în cadrul unei conferințe online. “Când au fost impuse sancţiuni occidentale, când firmele efectiv nu pot lua parte la proiect în mod activ, sunt create diverse riscuri pentru noi şi suntem forţaţi să luăm astfel de decizii”, a completat oficialul.

De asemenea, jos, adjunctul premierului rus, Yury Trutnev, a anunţat că producţia de petrol la Sakhalin3-1 a scăzut la 10.000 de barili pe zi (bpd), de la 220.000 bpd, din cauza “restricţiilor”.

Pe data de 1 iulie, Președintele Vladimir Putin a semnat un decret prin care Rusia preia controlul asupra proiectului de gaze şi petrol Sahalin-2 din Orientul Îndepărtat al Rusiei. Decretul prevede înființarea unei noi companii care să preia toate drepturile şi obligaţiile de la compania Sakhalin Energy Investment, în cadrul căreia gigantul Shell şi două companii japoneze Mitsui şi Mitsubishi deţin puţin sub 50%. Decretul indică, astfel, faptul că Rusia va decide dacă partenerii străini pot rămâne în cadrul proiectului. Complementar, decretul acordă investitorilor existenți o lună pentru a decide dacă vor rămâne sau nu părți interesate în noua companie. Ei trebuie să furnizeze documente care să ateste participația lor, deși Gazprom își va păstra automat cota de 50% plus o acțiune.