FacebookTwitterLinkedIn

Președintele Vladimir Putin a semnat un decret prin care Rusia preia controlul asupra proiectului de gaze şi petrol Sahalin-2 din Orientul Îndepărtat al Rusiei.

Decizia crește riscul unui conflict economic cu Occidentul și ar putea obliga investitorii Shell, Mitsui şi Mitsubishi să plece, relatează Reuters.

Decretul, semnat joi, prevede înființarea unei noi companii care să preia toate drepturile şi obligaţiile de la compania Sakhalin Energy Investment, în cadrul căreia gigantul Shell şi două companii japoneze Mitsui şi Mitsubishi deţin puţin sub 50%. Decretul indică, astfel, faptul că Rusia va decide dacă partenerii străini pot rămâne în cadrul proiectului.

Decretul președintelui rus menționează că sancțiunile occidentale au creat „amenințarea unei urgențe de mediu și tehnologie” în cadrul proiectului Sakhalin-2, forțând Moscova să acționeze „pentru a-și apăra interesele naționale”, arată Financial Times.

Decretul acordă investitorilor existenți o lună pentru a decide dacă vor rămâne sau nu părți interesate în noua companie. Ei trebuie să furnizeze documente care să ateste participația lor, deși Gazprom își va păstra automat cota de 50% plus o acțiune. 

Proiectul Sakhalin-2, pornit în urmă cu 28 de ani, a fost dezvoltat de Gazprom împreună cu gigantul petrolier Shell, care deține 27,5% din acțiuni, și companiile comerciale japoneze Mitsui și Mitsubishi, cu participații de 12,5% și 10%.

Shell a declarat vineri că „a acționat întotdeauna în interesul lui Sakhalin-2 și în conformitate cu toate cerințele legale ” și evaluează implicațiile decretului. Compania a declarat în martie că va abandona afacerea, punând presiune asupra părților japoneze.

De altfel, majoritatea companiilor occidentale cu participații în proiecte energetice rusești fie încearcă să le vândă, fie și-au anulat activele, mai transmite Financial Times.

Cu toate acestea, piața se așteaptă ca japonezii să opteze pentru noul acord, având în vedere fragilitatea aprovizionării cu energie a Japoniei și blocarea majorității centralelor sale nucleare în 2011. Concret, Japonia se bazează foarte mult pe Rusia pentru a alimenta unele dintre cele mai mari orașe ale țării, inclusiv jumătate din stocurile anuale de gaze naturale utilizate în Hiroshima și aproximativ 10% în Tokyo. Gazul natural lichefiat rusesc reprezintă aproape 10% din totalul importurilor de gaze din Japonia.

Un oficial al guvernului japonez familiarizat cu discuțiile a declarat pentru Financial Times că înființarea noii entități operaționale ar putea presupune ca business-urile străine să fie nevoite să plătească taxe Rusiei.

Oficialul a spus că Japonia este pregătită să suporte chiar și asta pentru a rămâne la Sakhalin, având în vedere condițiile extrem de favorabile în care a semnat contractele de import de GNL pe termen lung și prețurile actuale pe piața spot GNL.

Premierul japonez Fumio Kishida a declarat, vineri, că decizia Rusiei nu va opri imediat importurile de GNL din dezvoltare, în timp ce ministrul japonez al Industriei, Koichi Hagiuda, a afirmat că Guvernul nu consideră decretul o rechiziţie.

”Decretul nu înseamnă că importurile de GNL din Japonia vor deveni imediat imposibile, dar este necesar să se ia toate măsurile posibile pentru a se pregăti pentru circumstanţe neprevăzute”, a declarat Hagiuda.

În cadrul noii companii înființate, Cabinetul rus va gestiona proiectul până la numirea unui director executiv din conducerea locală.