FacebookTwitterLinkedIn

O schiță realizată în secolul 16 de Albrecht Dürer, cel mai de seamă reprezentant al Renașterii din Germania, a fost evaluată de galeria Agnews din Londra la peste zece milioane de dolari. Desenul fusese achiziționat în 2017 cu 30 de dolari la o vânzare de vechituri în Manhattan.

Intitulat „Fecioara și Copilul”, desenul, datat 1503, a fost o descoperire surprinzătoare pentru cunoscătorii domeniului, întrucât creația lui Dürer a fost studiată intens și nu se știa să mai existe opere de-ale sale care să nu fie cunoscute.

Schița a fost descoperită de Clifford Schorer, un colecționar de artă din Boston. În 2019, în drum spre o petrecere, acesta a intrat într-un magazin cu cărți de colecție pentru a cumpăra un cadou. Din vorbă-n vorbă, librarul i-a spus că un amic de-al său are un desen de Dürer și l-a întrebat dacă n-ar vrea să-l vadă. Schorer a fost de acord, deși nu-și făcea speranțe întrucât ultimul desen de Dürer fusese descoperit acum mai bine de 100 de ani.

Schița fusese cumpărată la o vânzare de obiecte vechi care avusese loc în curtea unui arhitect. Acesta o primise cadou de la tatăl său, dealer de artă. Câteva săptămâni mai târziu, față în față cu desenul, Schorer a spus că este ori o capodoperă, ori cel mai reușit fals pe care l-a văzut vreodată.

Au urmat trei ani de verificare a autenticității desenului. Au fost făcute teste pentru datarea cât mai precisă, a fost examinată holograma artistului, iar anul trecut, în decembrie, la British Museum, în Londra, un grup de experți a analizat desenul și l-a comparat cu alte creații ale lui Dürer. Verdictul a fost categoric: desenul este autentic și valorează peste zece milioane de dolari.

Colecționarul spune că, pentru a putea fi evaluat, desenul lui Dürer poate fi comparat cu creațiile altui Mare Maestru, olandezul Lucas van Leyden: una dintre schițele acestuia s-a vândut în 2018 cu 15,6 milioane de dolari.

Foto Agnews Gallery