Anul trecut, vânzările de carte ale Companiei de Librării București (CLB) au crescut cu 3,07% față de 2021. Dacă luăm în calcul rata inflației de 13,8% din 2022, în termeni reali, vânzările de carte de la CLB s-au redus cu 10,73%.
Marieta Seba (foto), directorul general al Companiei de Librării București, declară că vânzările de carte ale companiei nu și-au revenit la nivelul de dinaintea pandemiei. Scăderea în termeni reali de 10,73% este o dovadă. „Prin urmare, considerăm că a fost un an rău pentru vânzarea de carte”, declară Marieta Seba.
Cel mai vândut titlu semnat de un autor român, în 2022, a fost „Sănătatea creierului pe înțelesul tuturor”, de Alexandru Vlad Ciurea: 1.235 de exemplare.
Pe locul secund în topul vânzărilor de autori români s-a situat volumul „Împăcarea cu tine însuți”, de Părintele Necula și Părintele Doboş: 938 de exemplare.
În fruntea clasamentului autorilor străini se află volumul „Când corpul spune nu”, de Gabor Mate, cu 1.310 de exemplare vândute, urmat de „Violeta”, de Isabel Allende, care s-a vândut în 894 de exemplare.
Marieta Seba spune că lanțul de librării pe care-l conduce se adresează tuturor categoriilor de clienți, „indiferent de gen, vârstă, nivel de educație, etc. Cea mai mare parte a cumpărătorilor noștri este reprezentată de persoane în vârstă, alături de copii și elevi”.
Cele mai căutate cărți la CLB au fost manualele și auxiliarele școlare, care au deținut o cotă de 23,2% din vânzările totale de carte ale companiei în 2022. Alte categorii de cărți cu vânzări importante: cărți pentru copii și adolescenți (21,2%), beletristica (19,1%), istoria, politica și arheologia (5,2%), religie, spiritualitate și ezoterism (4,3%) și cultură generală, dicționare și enciclopedii (3,6%).
Inflația conduce întotdeauna la scăderea puterii reale de cumpărare a consumatorilor, iar acest lucru s-a văzut și în vânzările de carte. Marieta Seba precizează: „Cumpărătorii caută de regulă prețurile cele mai mici, orientându-se în acest sens către comenzile online sau chiar către cărțile în format electronic”.
Inflația va continua și în acest an. Marieta Seba este pesimistă, dar realistă: „Din cauza inflației, a situației generale a economiei și a stării sociale, a concurenței cu alte preocupări pentru divertisment, estimările pentru anul 2023 sunt negative.”