FacebookTwitterLinkedIn

Un Hampton cu totul negru, pe al cărui cadran „citim” tușe groase – iată un ceas care intrigă și impune de la prima vedere. Baume & Mercier îl dedică unuia dintre cei mai importanți pictori în viață, Pierre Soulages, la împlinirea vârstei de 102 ani.

Ceasurile dedicate unor mari artiști, cu reproduceri după tablouri celebre, sunt o întreprindere riscantă. Munca migăloasă, materialele prețioase și valoarea tehnică a mecanismului nu garantează reușita. Miniaturizarea poate sfârși în alterarea mesajului artistic, în ridicol și kitsch. Ca atare, orice Casă care se respectă își va calcula foarte bine mișcarea într-o astfel de direcție.

Pierre Soulages

Pentru Baume & Mercier, un asemenea proiect e cumva surprinzător, chiar dacă reprezentanții Casei vorbesc cu destul aplomb despre vocația artistică a brandului. Neașteptată este și referința artistică aleasă: Pierre Soulages, unul dintre cei mai iubiți pictori francezi, cu o carieră fără rival în complexitate și amploare. Reprezentant al tachismului, Soulages este supranumit, mai degrabă din neînțelegere, „Maestrul Negrului”. Patriarhul picturii abstracte și-a câștigat recunoașterea după cel de-al Doilea Război Mondial, mai întâi peste Ocean, ajungând ulterior să expună în cele mai mari muzee ale lumii, de la MoMa la Ermitaj. Din 2014, are propriul său muzeu, în sudul Franței, la Rodez, iar în 2019, Muzeul Luvru i-a sărbătorit împlinirea a o sută de ani printr-o fabuloasă retrospectivă.

Negru absolut?

Pentru Soulages, negrul nu este simbolul doliului sau al tristeții; într-un interviu acordat jurnalistei Élisabeth Quin pentru emisiunea 28 minutes, a canalului TV Arte, artistul sublinia că a te raporta astfel la negru e o simplă convenție: pentru o mare parte a Mapamondului, albul reprezintă amărăciunea și pierderea. Spre deosebire de restul pictorilor, pânza goală și preparată pentru lucru a lui Soulages este neagră, iar pe suprafața ei artistul așază vopsea neagră. „Ar fi însă o greșeală să crezi că pictez cu negru; eu folosesc lumina”, spunea maestrul în același interviu. Ceea ce-l interesează este calitatea luminii reflectate de suprafața plastică, felul cum aceasta se schimbă sub ochii privitorului. Negrul este un pretext, o poartă către o nouă experiență vizuală, de unde și numele faimosului ciclu de lucrări Outrenoir (Dincolo de negru). Rareori, și asta mai ales în gravurile sale abstracte în acvaforte și acvatintă din anii ’40-’50, pe lângă negru apare și o culoare „adevărată”, de regulă una singură.

În lucrările Outrenoir, pe care Casa Baume & Mercier le-a luat ca sursă de inspirație pentru modelul Hampton Hommage à Pierre Soulages, vopseaua construiește suprafețe texturate diferit, când mate, când strălucitoare, geometrii pe care lumina reflectată își dezvăluie forța sugestivă. Colecționarii investesc sume importante în aceste pânze: între 2018 și 2021, la Christie’s se înregistra o medie de 2,4 milioane de euro pe tablou. Însă în 2019, Tajan stabilea un vârf de 9,6 milioane de euro pentru o pânză pictată în 1959 de Soulages. Recordul a durat doar până în toamna trecută, când a fost doborât de Sotheby’s cu Pictură 195×130 cm (4 august 1961), care a ridicat ștacheta la 20,2 milioane de dolari!

Cel mai elegant Hampton

Reproducerea la scară mică a striațiilor caracteristice lucrărilor din ciclul Outrenoir a constituit principala provocare tehnică. Mai exact, vorbim despre o interpretare liberă a pânzei Pictură 390 x 130 cm (17 martie 2019), din inventarul Muzeului Soulages din Rodez. Nu s-a recurs la pictare, ci la tehnologia de imprimare 3D, la electroliză și la lăcuire – un cumul de procedee care au condus la un rezultat foarte bun. Misterioasă și elegantă, această piesă reprezintă una dintre cele mai interesante versiuni Hampton, o serie cameleonică, ce integrează atât modele feminine, cât și masculine, cu o varietate mare de cadrane – de la cele neutre, clasice, la cele în culori tonice. Între acestea, Hampton Hommage à Pierre Soulages este ceasul cu cea mai puternică personalitate.

Mecanismul automatic ETA (calibrul 2892) asigură o rezervă de mers de 42 de ore, fiind adăpostit de o carcasă de oțel tratat DLC (48,11 x 31 mm). Modelul e produs la cerere, într-o serie ce nu va depăși 102 piese, la prețul de 5.200 de franci elvețieni.