FacebookTwitterLinkedIn

Comisia Europeană a ajuns la un acord cu Pfizer Inc şi BioNTech pentru modificarea contractului de furnizare a vaccinurilor COVID-19, în sensul reducerii numărului de doze pe care UE trebuie să le cumpere şi a prelungirii termenului de livrare până în 2026.

Acordul  vine după mai multe luni de negocieri şi pe fondul presiunilor exercitate de guvernele UE asupra Bruxelles-ului pentru a obţine o modificare a contractului iniţial având în vedere excedentul mondial de doze de vaccin COVID-19, potrivit Reuters.

Modificarea negociată de părţi prevede reducerea, cu aproximativ o treime, a numărului de doze de vaccin pe care UE este obligată, în continuare, să le cumpere. În schimb, UE va trebui să plătească o taxă pentru fiecare doză de vaccin anulată.

Contractul inițial, semnat în luna mai 2021 de Comisia Europeană şi Pfizer/BioNTech, viza livrarea a 900 de milioane de doze de vaccin în 2022 şi în 2023. Contractul cuprinde și opţiunea cumpărării altor 900 de milioane de doze până la sfârșitul acestui an.

Totuși, din primul lot de 900 de milioane de doze de vaccin au fost livrate mai puțin de jumătate, iar UE nu şi-a exercitat încă opţiunea pentru achiziția celorlalte 900 de milioane de doze.

Potrivit modificărilor contractuale, UE va continua să aibă acces la vaccinuri adaptate noilor variante de COVID-19 de îndată ce acestea vor fi autorizate de autoritățile de reglementare.