FacebookTwitterLinkedIn

Comisia Europeană a anunțat că deschiderea de conturi bancare în ruble la o bancă rusească pentru a plăti gazele naturale importate din Rusia este o încălcare a sancțiunilor impuse Moscovei, la scurt timp după ce Bruxelles a dat publicului un ghid actualizat al felului în care companiile pot în continuare să cumpere în mod legal gaze provenite din Rusia.

Țările Uniunii și companiile au cerut deja de săptămâni întregi lămuriri cu privire la felul în care pot proceda pentru cumpărarea gazelor naturale care provin din Rusia, după ce la finalul lunii martie Moscova a cerut cumpărătorilor străini să plătească gazele în ruble, riscând încetarea furnizării dacă nu fac asta.

Într-un ghid actualizat pe acest subiect, distribuit vineri țărilor din UE, Comisia confirmă sfatul oferit anterior, și anume că sancțiunile emise de UE nu interzic companiilor să deschidă un cont la o bancă anume. Ghidul spune că orice companie poate plăti pentru gazul rusesc atâta timp cât plata se face în moneda agreată în contractele existente. Aproape toate companiile din UE au contracte în euro sau în dolari cu gigantul rus Gazprom.

Ieri însă, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a spus că deschiderea unui cont în ruble la Gazprombank înseamnă încălcarea regimului de sancțiuni aplicate de UE. 

Președintele Vladimir Putin a spus în decretul său de la finalul lunii martie că o tranzacție va fi considerată încheiată doar după ce moneda străină va fi convertită în ruble și companiile vor avea nevoie de două conturi bancare – câte unul pentru fiecare monedă – pentru ca acest lucru să fie posibil.

Rusia a tăiat luna trecută furnizarea cu gaz a Bulgariei și a Poloniei după ce acestea au refuzat să răspundă indicației de a plăti cu ruble. 

Câteva guverne din UE și importatori mari de gaze au cerut lămuriri către Bruxelles despre felul în care se poate continua cumpărarea de gaze naturale, un strict necesar pentru încălzirea caselor, pentru producția de electricitate și pentru fabricile din întreaga Europă.

Răspunsul venit de la Comisie prin ghidul emis recent spune că fiecare companie trebuie să facă “o declarație limpede și fermă” către furnizori că atunci când operează plățile în euro sau în dolari ele consideră condițiile contractuale îndeplinite. Trebuie să se înțeleagă că “plățile în moneda din contract descarcă operatorul economic de datoria altor plăți sau a altor operațiuni sub contractul existent,” indică ghidul emis de Comisie. Prin încheierea obligațiilor de plată la momentul depozitării de euro sau dolari compania poate evita să aibă vreo legătură cu banca centrală a Rusiei, care este sub sancțiuni, și de care ar fi fost nevoie pentru operarea conversiei în ruble.