FacebookTwitterLinkedIn

Uniunea Europeană (UE) riscă să repete în domeniul tehnologiilor cuantice greșelile făcute în industria semiconductorilor. Tehnologiile cuantice ar putea crea o valoare de până la 850 miliarde dolari în următorii 15-30 de ani, dar UE nu dispune de un plan coerent pentru a coordona activitățile individuale ale statelor membre.

Investițiile în tehnologiile cuantice au atins un record anul trecut și se preconizează că vor continua să crească semnificativ, având în vedere că mai multe industrii urmează să beneficieze de acestea.

În plus, este de așteptat ca noi industrii să se dezvolte datorită lor, potrivit unui studiu realizat de firma de consultanță în management Boston Consulting Group (BCG).

“Istoria Europei în confruntarea cu revoluțiile tehnologice a fost prea des caracterizată de promisiuni timpurii, de eșecul de a se extinde în momente critice și apoi de o încercare costisitoare de a recupera decalajul. Factorii de decizie politică trebuie să învețe rapid aceste lecții”, spune Francois Candelon, director general și partener senior la BCG, coautor al raportului.

UE are o piață de capital privată subdezvoltată în ce privește nivelul de pregătire necesar pentru a investi în proiecte de soluții cuantice în stadiu avansat și nu dezvoltă suficiente talente în domeniul calculului cuantic, pentru a răspunde cererii viitoare.

Dar, în timp ce SUA este lider detașat în ceea ce privește brevetele, fondurile de investiții și volumul de talente, UE conduce cursa raportat la investițiile publice.

”Vestea bună este că fereastra de oportunitate este încă deschisă pentru a crea și a executa o strategie europeană, construind centre de capital publice și private care să investească și să extindă capacitatea universităților europene de a forma următoarea generație de experți cuantici”, adaugă Candelon.

Raportul BCG sugerează o serie de măsuri, precum crearea unui plan de acțiune integrat la nivelul UE, care să alinieze programele și strategiile statelor membre.

În al doilea rând, eliminarea deficitului de investiții europene, în special în ceea ce privește finanțarea inițiativelor aflate în stadiu avansat, pentru a le permite start-up-urilor europene să se extindă rapid.

O altă sugestie este construirea unei pepiniere de talente, de la liceu, la mediul postuniversitar, pentru a crea suficienți experți pregătiți să răspundă cererii în creștere în acest domeniu.

Potrivit estimărilor BCG, criza cipurilor a împiedicat producția a aproximativ 10 milioane de vehicule, ceea ce a avut consecințe semnificative pentru Europa, unde operează mari producători de automobile.

Tehnologia cuantică va avea un impact asupra mai multor industrii esențiale pentru competitivitatea și suveranitatea unei țări, cum ar fi industria aerospațială, cea de apărare, farmaceutică și cea chimică.

Dacă Europa dorește să își mențină relevanța globală, precum și autosuficiența în domenii economice cheie, trebuie să asigure accesul și să stăpânească capacități cuantice în toate etapele lanțului de aprovizionare, de la cercetare și dezvoltare, până la producție și aplicații finale, se mai arată în raport.