FacebookTwitterLinkedIn

Sistemul MARS de monitorizare a culturilor agricole din UE și-a redus, încă o dată, estimările privind randamentul recoltei de porumb din acest an afectată de secetă.

Conform celor mai recent prognoze ale MARS, producția medie de porumb la hectar în Uniunea Europeană ar urma să fie de 6,34 tone în acest an, în scădere față de 6,39 tone la hectar cât estima în luna septembrie, informează Reuters.

Această revizuire în jos, ce vine după o reducere și mai importantă anunțată în luna septembrie, face ca randamentul prognozat de MARS să fie cu 20% sub nivelul de anul trecut și cu 19% sub media din ultimii cinci ani.

De asemenea, randamentele prognozate la culturile de floarea soarelui și soia au fost revizuite și ele de MARS în scădere și acum sunt prognozate să fie cu 16%, respectiv 18% mai mici decât mediile din ultimii cinci ani.

„Pe măsură ce sezonul se apropie de sfârșit, impactul verii secetoase devine și mai clar”, a informat MARS. Potrivit serviciului de monitorizare, ploile puternice care au căzut la sfârșitul verii au întârziat recoltatul porumbului într-o serie de state membre din est, precum România și Ungaria, fără a aduce beneficii culturilor care erau deja în faza de maturitate.

În cazul României, MARS mizează în prezent pe o producție medie de porumb de 3,94 tone le hectar, cea mai mică din UE, cu 33% sub cea de 5,90 tone la hectar înregistrată anul trecut și cu 34% sub media din ultimii cinci ani.

La floarea soarelui, MARS mizează în prezent, în cazul României, pe o producție medie de 1,97 tone le hectar, cu 25% mai mică decât media din ultimii cinci ani.

La soia boabe, producția din România ar urma să fie în acest an de 1,77 tone la hectar, cu 27% mai mică decât media din ultimii cinci ani.

În schimb, sistemul MARS de monitorizare a culturilor agricole din UE menționează faptul că ploile răspândite au ajutat la însămânțarea cerealelor de iarna precum grâul, prin refacere umezelii solului.