FacebookTwitterLinkedIn

Uniunea Europeană a ajuns la un acord privind legea care interzice vânzările de noi autoturisme echipate cu motoare pe ardere internă începând din 2035. Obiectivul este de a accelera trecerea la vehiculele electrice şi combaterea schimbărilor climatice.

Negociatorii din statele membre UE şi Parlamentul European au convenit că producătorii auto trebuie să realizeze o reducere cu 100% a emisiilor de CO2 până în 2035, ceea ce va face imposibilă vânzarea noilor autoturisme pe benzină şi motorină în blocul comunitar.

Jan Huitema, negociator al Parlamentului European: „Acest acord reprezintă o veste bună pentru şoferi maşinile noi cu emisii zero care vor deveni mai ieftine, mai disponibile şi mai accesibile tuturor.

Frans Timmermans, vicepreşedintele executiv pentru Pactul Verde european, a declarat că acordul transmite un semnal puternic industriei şi consumatorilor: „Europa adoptă trecerea la mobilitatea cu zero emisii”.

Acordul include o reducere cu 55% a emisiilor de CO2 ale noilor autoturisme începând din 2030, faţă de nivelul din 2021, o ţintă mult mai ambiţioasă decât actualul obiectiv, care prevedea o reducere cu 37,5%.