
UE urmează să propună noi reguli săptămâna aceasta, care să îi permită să impună sancțiuni comerciale țărilor care încalcă drepturile de muncă și condițiile privind schimbările climatice în acordurile bilaterale .
Valdis Dombrovskis, comisarul UE pentru comerț, a declarat într-un interviu că dorește „să pună sustenabilitatea în centrul politicii comerciale” prin aplicarea clauzelor de comerț și dezvoltare durabilă, conform Financial Times. Decizia vine la câteva zile după ce Organizația Mondială a Comerțului a semnat primul său acord de durabilitate și comerț, limitând subvențiile pentru navele care pescuiesc în apele internaționale nereglementate.
Dombrovskis a spus că acordul de pescuit a marcat „un adevărat punct de cotitură” după 21 de ani de negocieri. „Sustenabilitatea a crescut de la o idee ulterioară la o etapă centrală când vine vorba de comerțul global.” Noile reguli, care urmează să fie aprobate oficial de Comisia Europeană miercuri, sunt de natură să obțină o largă acceptare în rândul statelor membre și în Parlamentul European, care trebuie să le aprobe.
Acestea vor include aplicarea mai strictă a politicilor în noile acorduri comerciale și capacitatea de a impune sancțiuni, cum ar fi tarife majorate, în cazul în care țările încalcă „dispozițiile de bază”. Aceste prevederi de bază respectă standardele Organizației Internaționale a Muncii și ale Acordului de la Paris pentru a reduce emisiile de carbon.
Bruxelles-ul a semnat un acord cu blocul comercial sud-american Mercosur, care include Brazilia și Argentina, dar mai multe țări UE au refuzat să-l ratifice până când Brazilia va semna o scrisoare secundară prin care promite că va proteja pădurea tropicală amazoniană. Cu toate acestea, ambele părți la un acord comercial ar trebui să fie de acord cu termenii UE. Prima provocare majoră ar putea veni în discuțiile cu India, cunoscută drept un negociator dur. La reuniunea OMC de săptămâna trecută, ministrul indian al comerțului, Piyush Goyal, a refuzat să reducă majoritatea subvențiilor pentru pescuit.
Un acord propus cu Noua Zeelandă este în mare parte în vigoare și nu ar fi compromis. Dombrovskis a spus că conferința ministerială a OMC de la Geneva de săptămâna trecută a „repus multilateralismul pe drumul cel bun”.
UE își folosește astfel din ce în ce mai mult poziția de cel mai mare comerciant din lume pentru a schimba politicile în țările în curs de dezvoltare. La începutul acestui an, a propus impunerea de tarife pentru țările care blochează întoarcerea migranților deportați.