FacebookTwitterLinkedIn

Ucraina va primi un pachet major de sprijin pentru consolidarea capacității de apărare aeriană a țării în războiul cu Rusia, potrivit unui anunț făcut marți la summitul NATO care are loc la Washington în perioada 9-11 iulie.

Anunțul a fost făcut printr-o declarație comună privind întărirea apărării antiaeriene a Ucrainei, semnată de președintele SUA Joe Biden, premierul olandez Dick Schoof, cancelarul german Olaf Scholz, premierul italian Giorgia Meloni, președintele României Klaus Iohannis, cât și de președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

”Ne angajăm să oferim Ucrainei capacități suplimentare de apărare aeriană, pe măsură ce se apără împotriva agresiunii continue a Rusiei, inclusiv a atacurilor deliberate ale Rusiei asupra orașelor ucrainene și a infrastructurii civile și critice”, arată declarația comună.

”Astăzi (n.r. – marți), anunțăm că, în mod colectiv, oferim Ucrainei sisteme suplimentare strategice de apărare aeriană, inclusiv baterii Patriot suplimentare donate de Statele Unite, Germania și România; Componente Patriot donate de Țările de Jos și de alți parteneri pentru a permite funcționarea unei baterii Patriot suplimentare; și un sistem SAMP-T suplimentar donat de Italia. Aceste cinci sisteme strategice de apărare aeriană vor ajuta la protejarea orașelor, civililor și soldaților ucraineni și ne coordonăm îndeaproape cu guvernul ucrainean pentru ca aceste sisteme să poată fi utilizate rapid. Lucrăm la un anunț suplimentar în acest an privind sistemele strategice de apărare aeriană suplimentare pentru Ucraina”, precizează liderii semnatari ai declarației.

În plus, în lunile următoare, Statele Unite și partenerii intenționează să ofere Ucrainei zeci de sisteme tactice de apărare aeriană, inclusiv sisteme NASAMS, HAWK, IRIS T-SLM, IRIS T-SLS și Gepard. Aceste sisteme vor extinde și vor consolida și mai mult acoperirea apărării aeriene a Ucrainei. Mai mulți Aliați – inclusiv Canada, Norvegia, Spania și Regatul Unit – vor continua să joace un rol esențial în furnizarea acestor sisteme, iar mulți alți susținători ai Ucrainei vor ajuta la furnizarea de interceptori.

”Mesajul nostru către Moscova și către lume este clar: sprijinul nostru pentru Ucraina este puternic și neclintit”, încheie declarația.

Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania.