FacebookTwitterLinkedIn

Președintele Volodimir Zelenski a găzduit un summit în Kiev alături de națiunile aliate pentru a lansa un plan privind exportul de cereale, potrivit Reuters.

Zelenski a afirmat că Kievul a strâns 150 de milioane de dolari de la mai mult de 20 de țări și de la UE pentru a exporta cereale țărilor precum Etiopia, Sudan, Sudanul de Sud, Somalia și Yemen.

„Plănuim să trimitem cel puțin 60 de nave din porturile ucrainene către țările care se confruntă cel mai mult cu amenințarea foametei și secetei”, a spus președintele Ucrainei.

La summit din capitala Ucrainei au participat premierii Belgiei, Poloniei și Lituaniei, precum și președintele Ungariei. Președinții german, francez și șeful Comisiei Europene și-au transmis discursurile prin video.

O declarație comună emisă după summit arată că de la invazia Rusiei în Ucraina, de pe 24 februarie, lumea a primit cu 10 milioane de tone mai puține produse agricole decât în aceeași perioadă din 2021.

„Aceasta înseamnă că securitatea alimentară a milioane de oameni din jurul lumii este serios amenințată”, arată aceasta, dând vina pe blocada rusească a porturilor ucrainene care a fost impusă la începutul conflictului. „Suntem convinși că vom depăși împreună consecințele umanitare și economice grave ale crizei alimentare globale provocate de războiul agresiv al Rusiei împotriva Ucrainei”, potrivit sursei citate.