FacebookTwitterLinkedIn

Față de luna mai 2022 când exporturile de produse agricole ale Ucrainei erau de aproximativ 1,7 milioane de tone, în luna iunie acestea au crescut, ajungând până la 2,5 milioane de tone.

În luna iunie 2022, exporturile de produse agricole din Ucraina au crescut cu 47% față de luna mai, grație majorării exporturilor realizate prin porturile de la Dunăre, a specificat ministrul infrastructurii din Ucraina, Oleksandr Kubrakov, informează Reuters.

Conflictul militar dintre Rusia și Ucraina a forțat Ucraina să își redirecționeze livrările de cereale pe calea ferată, pe la granițele de vest cu Polonia, Slovacia sau România ori cu ajutorul barjelor, prin micile porturi de la Dunăre, în condițiile în care Ucraina obișnuia să exporte cea mai mare parte din produsele agricole prin intermediul porturilor maritime.

„Din luna martie am reușit să ne creștem livrările prin porturile de la Dunăre cu până la un milion de tone”, a spus Oleksandr Kubrakov.

Ucraina este un principal furnizor mondial de cereale și uleiuri vegetale. Înainte de declanșarea conflictului militar, aceasta exporta până la șase milioane de tone de cereale într-o lună. Insa livrarile au scazut semnificativ in primavara acestui an, in conditiile in care Ucraina obisnuia sa exporte.

În sezonul agricol 2021/22 (care s-a încheiat la 30 iunie 2022), exporturile de cereale ale Ucrainei au crescut cu 8,5%, ajungând la 48,5 milioane de tone, și asta datorită livrărilor semnificative realizate înainte de debutul invaziei rusești, la 24 februarie 2022.