FacebookTwitterLinkedIn

Ucraina s-a deconectat de la reţeaua electrică a statului Belarus şi s-a conectat la cea europeană, a declarat ministrului Energiei pentru televiziunea ucraineană. 

De asemenea, centralele energetice trec la utilizarea de gaze naturale pentru a păstra rezervele strategice de cărbune, a declarat sâmbătă directorul general al celui mai mare producător privat de energie din ţară, DTEK, transmite Reuters. Maxim Timcenko a adăugat că ţara mai are rezerve de cărbune de 730.000 de tone, suficiente pentru 15-20 de zile.

Este ”doar o chestiune de timp” până când producţia de cărbune sau distribuţia să fie perturbată. ”Guvernul ucrainean a cerut DTEK să treacă la gaz în loc de cărbune pentru a păstra rezervele strategice”, a declarat Timcenko într-o conferinţă telefonică.

”Forţele noastre militare şi-au întărit poziţiile în jurul centralelor nucleare, dar nimeni nu poate spune dacă le vom menţine sub controlul nostru”, a mai declarat Timcenko.

DTEK deţine opt centrale termice, inclusiv una în provincia separatistă Luhansk, care este acum sub controlul Rusiei, scrie news.ro. Potrivit directorului general, gazul este produs în Ucraina şi vine şi prin conducte din Rusia către piaţa europeană. Ucraina poate folosi gazul rusesc în tranzit către restul Europei.

Deocamdată, Rusia nu a vizat infrastructura critică, dar 40% din energia regenerabilă a DTEK a fost întreruptă din cauza liniilor de transport doborâte. “Nu există probleme majore de aprovizionare pentru consumatori. Doar mici probleme locale, dar nimic sistemic în acest moment”.

Între timp, Ucraina a fost deconectată de la reţeaua electrică din Belarus şi Rusia, a mai spus el.

Potrivit Administraţiei pentru Informaţii în Domeniul  Energiei din Statele Unite, gazele naturale reprezintă aproximativ o treime din consumul de energie al Ucrainei, cărbune cu 30% şi energia nucleară cu 21%. Restul este reprezentat de petrol şi sursele regenerabile.