FacebookTwitterLinkedIn

Ucraina a respins ultimatumul transmis de Rusia privind depunerea armelor și predarea trupelor care continuă să apere Mariupol. Duminică, civilii au fost prinși sub o nouă rundă de bombardamente, în timp ce oficialii orașului susțin că o parte dintre cetățeni au fost evacuați forțat de trupele ruse și trimiși în regiuni din Rusia.

Nu poate fi vorba de nicio capitulare sau depunere a armelor. Am informat deja partea rusă despre acest lucru”, a răspuns vicepremierul ucrainean Iryna Vereșciuk, potrivit Reuters.

Armata Rusiei le-a ordonat ucrainenilor din interiorul orașului să se predea până luni, la ora 5 A.M. spunând că celor care vor face acest lucru li se va permite părăsirea zonei prin coridoare sigure.

Atacul Rusiei asupra Ucrainei, aflat acum în cea de a patra săptămână, a stagnat pe majoritatea fronturilor. Până la acest moment, Rusia nu a reușit să pună stăpânire pe capitala Kiev, ori să cucerească orașele principale de pe teritoriul ucrainean. Cu toate acestea, Rusia continuă să atace zonele rezidențiale, provocând distrugeri masive. Cel mai afectat în acest sens a fost Mariupol, un oraș aflat sub asediu încă din primele zile ale invaziei.

O parte dintre civili au putut părăsi individual orașul, însă forțele ruse nu au permis trecerea convoaielor umanitare.

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, i-a lăudat pe „apărătorii orașului”, spunând că prin rezistența arătată au contribuit la zădărnicirea operațiunilor ruse în alte orașe mari din țară.

Mariupol se află pe în estul Donetskului, o regiune proclamată de foțele separatiste care beneficiază de susținerea Rusiei. Liderul separatist Denis Pushilin a spus că va dura mai mult de o săptămână pentru a cuceri orașul de vreme ce acesta este mare și bine apărat de trupele ucrainene.