FacebookTwitterLinkedIn

În cazul în care în perioada următoare va veni și peste noi o criză alimentară de proporții, România are capacitatea de a-și asigura singură securitatea alimentară, consideră General Managerul La Lorraine România, Răzvan Boșomoiu.

Potrivit acestuia, țara noastră are un mare potențial în ceea ce privește creșterea producției pe zona produselor finite. Dar, pentru a atinge acel potențial este nevoie să oferim mult mai multă atenție industriei procesatoare destinată sectorului agroalimentar, susține Răzvan Boșomoiu.

„Nu știu de ce cu toții am avut dintotdeauna această dorință de a ne transforma într-o țară industrială, pentru că după cum am văzut, sectorul de food este esențial în momente de criză. Iar România are această capacitate de a hrăni zeci de milioane de persoane. În plus, trebuie să înțelegem că acest termen – industrie –  nu reflectă numai siderurgia și mașinile grele. De ce să nu dezvoltăm industria procesatoare – agroalimentară?!”, punctează Răzvan Boșomoniu care subliniază că nu crede în zvonurile conform cărora vom fi angrenați într-o criză alimentară. Cu toate acestea, Răzvan Boșomoiu atrage atenția însă că trebuie să conștientizăm faptul că ne aflăm deja într-o criză economică.

Mai mult, oficialul uneia dintre cele mai mari fabrici de pâine și patiserie de pe plan local, La Lorraine România, recunoaște că efectele acestei crize economice au început deja să se facă simțite și în business-ul pe care-l conduce din vara lui 2018.

Prețurile la multe materii prime cresc necontrolat, înregistrându-se chiar și triplarea unor tarife la o parte dintre acestea. „Avem furnizori care ne sunt parteneri de mult timp și care nu au mai putut să-și respecte clauzele contractuale din cauza acestui nou context”.

Răzvan Boșomoiu recunoaște însă că oricând de incert și volatil se prezintă noul context economic, acesta poate reprezenta o rampă bună de lansare a industriei alimentare locale, iar ingredientele de succes vizează controlul exporturilor, reglarea prețurilor prin apelarea la rezerva de stat și nu în ultimul rând, susținerea dezvoltării industriei procesatoare.

„În ultimii ani, tot vorbim despre cât de multe suflete sunt pe această planetă și cum, din acest motiv scad de la an la an rezervele de hrană, deci, este clar că industria alimentară este una câștigătoare”, explică Răzvan Boșomoiu.  

Din punct de vedere al business-ului La Lorraine România, 2021 a fost un an pregătitor pentru ceea ce urmează, și anume: extinderea fabricii actuale care va presupune o lărgire a spațiului de producție. Potrivit reprezentanților companiei, acestuia i se vor adăuga trei linii noi de producție, care vor dubla practic capacitatea de producție La Lorraine România, de la 56.000 de tone cât este în prezent la peste 90.000 de tone.

„Anul trecut, am alocat suma de 1,5 milioane de euro numai pentru linia de producție destinată baghetelor”, a recunoscut General Managerul La Lorraine România. Referitor la noile linii de producție, acestea vor începe să producă efectiv anul viitor, extinderea fabricii urmând a fi finalizată în perioada aprilie – mai 2023.

În 2021, fabrica La Lorraine România de la Câmpia Turzii a produs aproximativ 42.000 de tone de produse, valoarea exporturilor a ajuns anul trecut la 17 procente din total producție, și printre principalele piețe de desfacere s-au aflat state precum: Ungaria, Ucraina, Grecia, Luxemburg, Marea Britanie, Belgia și Italia.

La Lorraine România a început producția în anul 2011 cu o singură linie și cu o capacitate de producție anuală de 11.000 de tone, pentru ca în 2021, fabrica să ajungă la o capacitate de producție de 56.000 de tone, cu cele patru linii de producție de pâine și o linie de producție destinată produselor de patiserie. La Lorraine România face parte din grupul La Lorraine Bakery, o companie belgiană ce are o tradiție de 82 de ani în domeniul panificației și al patiseriei. La nivel european, grupul deţine 12 fabrici de panificaţie şi comercializează produsele în 25 de ţări.