FacebookTwitterLinkedIn

Piaţa cărnii de pasăre şi a ouălor de consum nu va avea de suferit în urma focarului de gripă aviară descoperit la finalul lunii ianuarie, iar produsele avicole livrate din fermele de creştere a păsărilor şi industria de procesare sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii publice, susţin reprezentanţii Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR).

UCPR, prin Consiliul Director, asigură consumatorii că prin acţiunea de stingere a focarului de gripă aviară identificat la finalul lunii trecute şi limitarea răspândirii virusului, piaţa cărnii de pasăre şi a ouălor de consum nu va avea de suferit. Produsele avicole livrate din fermele de creştere a păsărilor şi industria de procesare din ţara noastră sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii publice, virusul H5N1 izolat fiind un virus înalt patogen pentru păsări, dar cu risc aproape de zero în ceea ce priveşte sănătatea publică“, se menţionează într-un comunicat al UCPR, potrivit Agerpres.

Consiliul Director al UCPR reaminteşte că în cazul focarului de gripă aviară, serotipul H5N1, identificat în trei ferme de pui de curcă ale aceluiaşi agent economic de pe platforma avicolă de la Codlea, ANSVSA a acţionat cu operativitate, atât la nivel central cât şi prin structurile teritoriale, încă din faza de suspiciune şi a izolat conform legislaţiei în vigoare zona de protecţie şi zona de supraveghere din jurul focarului.

Autoritatea Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a descoperit trei focare de gripă aviară la fermele celui mai mare producător de carne de curcan din România, în Codlea, judeţul Braşov, ceea ce a condus la sacrificarea unui număr de 224.000 de păsări.