FacebookTwitterLinkedIn

Turcia a somat ieri ambasadorii a nouă țări să emită explicații după ce acestea și-au închis misiunile diplomatice de la Ankara și au emis alerte de securitate în urma incidentelor în care s-au ars ediții ale Coranului în Europa.

Activiști de extremă dreapta din Suedia, Danemarca și Olanda au ars ediții ale Coranului în protestele de săptămâna trecută, iar aceste acte au condus la oprirea negocierilor cu Turcia pentru retragerea obiecțiilor cu privire la aderarea la NATO a Suediei și a Finlandei, potrivit Reuters.

Țările europene au denunțat incidentele și unele spun că nu le pot preveni din cauza libertății de exprimare. Franța, Germania, Italia și Statele Unite și-au avertizat cetățenii că există posibilitatea de atacuri în Turcia, mai ales împotriva misiunilor diplomatice și a locurilor de rugăciune non-musulmane. Germania, Franța și Olanda și-au închis săptămâna trecută misiunile diplomatice din Turcia pe motive de securitate.

La rândul său, Turcia și-a avertizat cetățenii de posibilitatea atacurilor “islamofobe, xenofobe și rasiste” care ar putea avea loc în weekend în Statele Unite și în Europa împotriva cetățenilor de etnie turcă, potrivit Reuters.

Omer Celik, purtătorul de cuvânt al partidului aflat la conducere în Turcia, AK Party, a spus că alertele de securitate emise de țările europene sunt “declarații și manifestări iresponsabile”, pentru că Turcia este o țară care pune preț pe siguranță și în care te simți în siguranță.

Ministrul de interne Suleyman Soylu a spus că închiderea temporară a consulatelor turcești în câteva dintre țările din Vest pe motive de securitate este țintită spre a lansa un război psihologic împotriva Turciei.