FacebookTwitterLinkedIn

Turcii merg duminică la urne pentru al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, care ar putea duce la prelungirea conducerii preşedintelui Recep Tayyip Erdoğan, aflat la putere de două decenii.

Recep Tayyip Erdoğan, în vârstă de 69 de ani, s-a clasat pe primul loc în primul tur de scrutin, cu 49,51% din voturi, un rezultat mai bun decât se aştepta, dar insuficient pentru a câştiga în primul tur, aşa cum s-a întâmplat la precedentele alegeri, notează Reuters.

Adversarul său, candidatul susţinut de şase partide de opoziţie, Kemal Kiliçdaroglu, 74 de ani, a obţinut 44,88% din voturi în primul tur.

Aceste alegeri vor determina nu numai cine va conduce Turcia, membră a NATO, ci şi direcţia politică şi economică a acestei puteri regionale de 85 de milioane de locuitori, în special în relaţiile sale cu Rusia, Orientul Mijlociu şi Occidentul.

Un sondaj de opinie realizat la 20 şi 21 mai îl dădea câştigător pe Recep Tayyip Erdoğan cu 52,7% din voturi, faţă de 47,3% pentru Kemal Kiliçdaroglu.

Secţiile de votare s-au deschis la ora locală 08:00 (05:00 GMT) şi se vor închide la ora 17:00 (14:00 GMT).