FacebookTwitterLinkedIn

Rata anuală a inflaţiei în Turcia a continuat să crească în luna martie, pentru a cincea lună consecutivă, apropiindu-se de 70%, în pofida unui şir de majorări agresive a dobânzii de referinţă.

Cifrele oficiale publicate miercuri de Institutul de statistică din Turcia (Tuik), arată că indicele preţurilor de consum a înregistrat o creştere în ritm anual de 68,5% în luna martie, peste avansul de 67,1% înregistrat în februarie, notează Bloomberg.

Principalele contribuţii la creşterea accelerată din luna martie au venit din partea preţurilor la servicii, educaţie şi alimente. Inflaţia de bază, care exclude elementele volatile precum alimentele şi energia, a crescut până la un nivel record de 75,2% în luna martie, de la un nivel de 72,9% în luna februarie.

Economistul Haluk Burumcekci este de părere că datele oficiale arată o deteriorare a puterii de cumpărare după majorările semnificative ale salariului minim de la începutul anului. “Ne aşteptăm ca inflaţia să accelereze până la aproximativ 75% la finele lunii mai, pentru a încetini la 45% la finele anului, cu condiţia să nu se înregistreze noi şocuri pe partea cursului de schimb, salariilor, preţurilor administrate şi preţurilor la materii prime”, a spus economistul.

Datele de inflaţie vin după ce, la sfârșitul lunii martie, Banca Turciei a luat prin surprindere pieţele prin majorarea dobânzii de referinţă la 50%, pe fondul deteriorării prognozei de inflaţie şi cererii crescute de valută. Banca Turciei a promis că va menţine o politică strictă până când preţurile vor demonstra semne vizibile de calmare.

Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania.