FacebookTwitterLinkedIn

Premierul britanic Liz Truss a fost nevoit să revină ieri asupra deciziei de a tăia cea mai mare taxă pe venit, după o perioadă de frământări pe piețele financiare și după discuții aprinse și revolte în partidul ei, potrivit Reuters. Ministrul de finanțe, Kwasi Kwarteng, a spus că decizia de a renunța la o parte din planul inițial de taxare a fost luată cu “umilință și căință.”

Truss și Kwarteng au anunțat un nou “plan de creștere” în 23 septembrie, care are ca scop tăierea taxele și a unelor reglementări, finanțate de împrumuturi guvernamentale vaste, în scopul de a scoate economia din anii de creștere stagnantă. Însă acest plan a determinat o criză imediată a încrederii investitorilor, a lovit în valoarea lirei sterline și în titlurile de stat și a scuturat piețele globale într-o asemenea măsură încât Banca Angliei a fost nevoită să intervină cu un program de $73 de miliarde pentru a readuce la suprafață piețele.

Cu credibilitatea guvernului deja rănită, legislativul partidului conservator a spus că revenirea la decizia privitoare la o parte din taxe este inevitabilă. Un membru al partidului a spus, descriind situația din interior, “Acum este vorba de supraviețuirea până la finalul fiecărei zi”, potrivit Reuters.

În timp ce renunțarea la nivelul de sus al taxelor pe venit reprezintă doar 2 miliarde din cele 45 de miliarde de lire sterline nefinanțate încă, pe care guvernul Truss le planifică spre tăiere, aceasta a reprezentat elementul cel mai controversat din întreg pachetul de măsuri și care a produs furie în piețe, mai ales pentru că nu s-a specificat de unde va veni finanțarea taxelor care se vor tăia.

La mai puțin de o zi după ce Truss a ieșit la televiziunea BBC pentru a apăra pachetul de măsuri, Kwarteng a dat publicului o declarație prin care spune că acest subiect a devenit un punct care distrage atenția de la eforturile mai mari ale guvernului de a crește economia și de a ajuta gospodăriile să treacă printr-o iarnă dificilă care va urma. “Am ascultat părerea publicului și am acceptat-o cu o anumită umilință și căință, pe care mi le asum,” a declarat el pentru radioul BBC. Kwarteng a mai spus că nu ia în calcul demisia și că este hotărât să se alinieze cu viziunea premierului.

Partidul laburist de opoziție al Marii Britanii a spus că guvernul a distrus credibilitatea țării și că a lovit tare încrederea în economia Angliei. Pe măsură ce un număr din ce în ce mai mare din legislativ s-a pronunțat împotriva pachetului de măsuri înaintat de Truss și Kwarteng, președintele partidului conservator, Jake Berry, a avertizat că oricine va vota împotriva, va fi scos din partid.