FacebookTwitterLinkedIn

Aproape trei milioane de elevi și preșcolari încep luni, 5 septembrie, noul an școlar. Sunt peste 17.800 de unități de învățământ, dar rămân și în acest an situații nerezolvate în multe școli, lucrări de reabilitare neterminate și activitate relocată sau lipsa avizelor de funcționare.

Anul școlar 2022 – 2023 este marcat de mai multe modificări.

Printre acestea se numără structura sa în 5 module, despărțite de 5 vacanțe, eliminarea obligativității testelor și a mediilor din gimnaziu în calculul mediei de admitere la liceu.

Tezele nu mai sunt obligatorii, la fiecare materie va exista o singură medie, la final de an, elevii nu mai pot fi exmatriculați, iar părinții nu mai pot strânge bani pentru atenții destinate cadrelor didactice, notează RRA.

Sunt însă câteva probleme cronice ale sistemului de învățământ, rămase nerezolvate și amplificate de criza sanitară, a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației. Una dintre ele este legată de lipsa autorizațiilor de securitate la incendiu pentru o bună parte dintre școli.

Sorin Cîmpeanu: „În cele 17.872 de școli din România avem 24.915 clădiri, două treimi din aceste clădiri, conform legislației, nu necesită autorizație de securitate la incendiu. O treime însă, necesită. Din această treime doar 4.658 de școli au această autorizație de securitate la incendiu.”