FacebookTwitterLinkedIn

Finalul sesiunii de tranzacționare de luni a înregistrat o creștere ușoară a acțiunilor de pe Wall Street după ce la începutul zilei acestea au scăzut dramatic pe fondul incertitudinii provocate de tensiunile geopolitice din Estul Europei și a politicii federale care a diminuat producția de petrol.

Dow Jones Industrial, S&P 500 și Nasdaq Composite, principalii indici bursieri din SUA, au încheiat ziua cu valori pozitive. Astfel, Dow Jones Industrial (.DJI) a crescut la finalul zilei de luni cu 0,29%, în timp ce S&P 500 (.SPX) a încheiat cu 0,28% mai mult, iar Nasdaq Composite (.IXIC) a adăugat un procentaj de 0,63% la valoarea inițială a acțiunilor sale, potrivit Reuters.

Câștigurile din ultima parte a zilei au marcat o revenire surprinzătoare pentru acțiunile americane, care au fost afectate sever săptămâna trecută când Wall Street a înregistrat cele mai mari pierderi din 2020.

Tulburarea pieței a survenit când NATO a declarat luni că începe demersurile pentru mobilizarea și suplimentarea forțelor militare în Europa de Est pe fondul unei potențiale amenințări militare a Rusiei asupra Ucrainei. De asemenea, Departamentul de Stat al SUA a ordonat duminică evacuarea familiilor diplomaților din Ucraina, în timp ce președintele Joe Biden a evaluat opțiunile pentru creșterea efectivului militar american în regiune.

Atenția investitorilor se îndreaptă concomitent către Sistemul Federal de Rezerve al SUA. Oficialii Rezervei Federale caută soluții pentru eliminarea stimulentelor și încearcă să pregătească un plan pentru viitoarele majorări ale ratelor dobânzilor.

Temerile legate de Sistemul Federal de Rezerve al SUA și Ucraina au stimulat investițiile de tip safe haven. Dolarul american a atins un nou maxim, înregistrând o creștere cu 0,26%. Prețurile spot ale aurului au crescut, de asemenea, cu 0,55%, la 1.843,26 de dolari per uncie. .