FacebookTwitterLinkedIn

În contextul actual, Rusia a devenit țara cea mai sancționată din lume, și înregistrează în acest moment 5.581 de sancțiuni active.

Conform statisticilor Castellum.AI, decizia președintelui Putin de a invada Ucraina a făcut ca Rusia să primească titulatura de cea mai sancționată țară din lume.

Datele demonstrează că, dacă înainte de 22 februarie (începutul conflictului militar din Ucraina), Rusia însumase 2.754 de sancțiuni, după acea zi și până în prezent, statul condus de Vladimir Putin a mai primit alte 2.827 de sancțiuni, ajungând în prezent la 5.581 de sancțiuni active.

Printre statele care au impus sancțiuni Rusiei se numără: SUA, Elveția, Marea Britanie, Japonia, dar și multe țări-membre ale Uniunii Europene.  

Cele mai multe restricții primite vin de la autoritățile din Elveția, oficialii UE, și  Franța, cu, respectiv, 568, 516 și 512 sancțiuni. Majoritatea acestor restricții țintesc în special persoanele fizice, cu 366 din cele 2.827 de sancțiuni adresate entităților juridice. Nu sunt incluse în această statistică și sancțiunile impuse anumitor sectoare cum ar fi embargo-urile cu privire la comerțul gazelor naturale și  petrolului.

La aceste sancțiuni directe se adaugă și deciziile celor peste 300 de companii internaționale care și-au oprit parțial sau total operațiunile în Rusia, susțin cercetătorii de la Yale School of Management. Printre acestea sunt amintite companiile:  Adidas, Google, Disney, Exxon sau Volkswagen.

Înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, cea mai sancționată țară din istorie la nivel mondial a fost de departe Iranul. Aceasta a primit 3.616 de sancțiuni active din partea SUA, ONU, UE și din partea altor țări, precum Australia, Canada, India și Israel.

Cel de-al treilea cel mai sancționat stat din lume este Siria, iar restricțiile au fost primite de această țară, în special din cauza evenimentelor din 2011, odată cu declanșarea războiului civil care a condus la o criză umanitară fără precedent.