Ca să aibă averea lui Musk, prestând un job normal, un rezident al SUA ar trebui să muncească trei milioane de ani pe un salariu anual de 69.392 de dolari.
Elon Musk este miliardarul cu cea mai mare avere netă din lume, potrivit Forbes’ annual billionaires list, detronându-l pe președintele Amazon, Jeff Bezos. Fondatorul Tesla a acumulat până în acest moment 219 miliarde de dolari, în timp ce Bezos a pierdut 6 miliarde de dolari în decursul unui an, având acum o avere estimată la 171 miliarde de dolari.
Citind aceste cifre, este lesne de înțeles de ce mulți dintre noi ne-am întrebat măcar o dată cum putem ajunge următorul Elon Musk al lumii sau ce am putea face ca să-i călcăm parțial pe urme? Din păcate însă, răspunsul nu capătă valențe realistice, susțin statisticile, și asta pentru că nicio persoană nu ar putea spera măcar vreodată să acumuleze averea primului miliardar al fiecărei țări doar primind salariile unei slujbe de zi cu zi.
Conform analizelor OECD pentru anul 2020, pentru a ajunge să aibă averea lui Musk, prestând un job normal, un rezident al SUA ar trebui să muncească trei milioane de ani pe un salariu anual de 69.392 de dolari. Germanii, pe de altă parte, ar avea de muncit 900.000 de ani cu un salariu anual mediu de 53.475 de dolari
pentru a atinge averea de 47 de miliarde de dolari a lui Dieter Schwarz, proprietarul Schwarz-Gruppe, conglomeratul care se află în spatele lanțurilor de supermarketuri Kaufland și Lidl.
Analizând venitul median, pentru care nu au fost disponibile date din fiecare țară, numerele devin și mai…exagerate. Potrivit raportului St. Louis Federal Reserve, venitul median personal în 2020 în SUA a fost de 35.805 de dolari ceea ce ar crește numărul de ani de muncă pentru a atinge averea lui Elon Musk la 6,1 milioane.
De cealaltă parte, cel mai bogat miliardar canadian este cu adevărat emblematic pentru noua generație de super-bogați: Changpeng Zhao este CEO-ul celei mai mari platforme de schimb de crypto-monede, Binance, și a acumulat până în prezent o avere de 55 de miliarde de dolari, un număr la care un canadian obișnuit ar putea ajunge dacă ar munci 1,2 milioane de ani.
Aceste numere sunt deja astronomice în statele din vest, însă diferența dintre averile bogaților și câștigurile medii ale unui simplu cetățean se adâncește și mai mult dacă privim spre India sau China. De exemplu, averea lui Mukesh Ambani, directorul executiv al conglomeratului de multinaționale Reliance Industries Limited, a fost estimată în jurul sumei de 91 de miliarde de dolari la momentul publicării listei miliardarilor din India, iar un indian cu un salariu mediu anual care atinge cu greu 5.000 de dolari, ar avea de muncit mai mult de 17 milioane de ani pentru a ajunge la averea lui Ambani.