FacebookTwitterLinkedIn

Furnizorul de soluții integrate în domeniul agricol Top Seeds a raportat o cifră de afaceri de 249 milioane de lei în 2021, în creștere cu 40% față de anul anterior, și un profit net de 9 milioane de lei, o apreciere cu 24% față de anul 2020. 

Potrivit lui Daniel Bâja, fondator și CEO al Top Seeds, anul trecut a fost unul dintre cei mai buni ani din perspectiva profitabilității companiei. Planurile privind listarea la bursă nu se vor opri, în ciuda faptului că nu s-a reușit acest lucru în prima parte a anului curent, după cum era prevăzut, din cauza „evenimentelor care au avut loc în această perioadă și care au creat o stare de incertitudine la nivelul investitorilor.”

În ceea ce privește rezultatele financiare aferente anului 2021, creșterea înregistrată la nivelul cifrei de afaceri a fost determinată de majorarea vânzărilor de cereale și a unor produse din categoria inputurilor. În același timp, vânzările record de cereale din 2021 au contribuit și la recuperarea creanțelor din 2020, an în care fermierii au fost nevoiți să reeșaloneze plățile din cauza secetei puternice de la nivel național. În 2021, vânzările de îngrășăminte și pesticide s-au ridicat la 74,9 milioane de lei, acestea reprezentând 30% din cifra de afaceri totală. 

În 2022, Top Seeds va implementa un plan de creștere a vânzărilor de produse cu marjă crescută, precum distribuția de inputuri pentru agricultură, care asigură o marjă netă superioară tradingului de cereale. Compania are în plan dezvoltarea capacității de depozitare, mai ales „în contextul conflictului geopolitic din Ucraina, care a crescut semnificativ cererea de depozitare a cerealelor în România,” a adăugat Daniel Bâja.