FacebookTwitterLinkedIn

2023 este un an bun să fii membru al listei Forbes 400, întocmită de ediția americană a revistei Forbes.

Ca grup, cei mai bogați oameni din America sunt cu 500 de miliarde de dolari mai bogați decât acum un an, ajutați de revenirea piețelor bursiere și de un boom tehnologic bazat pe inteligența artificială. Ei dețin acum o avere de 4,5 trilioane de dolari, depășind ultimul record stabilit în 2021.

Este nevoie de 2,9 miliarde de dolari pentru a intra pe această listă, în creștere față de 2,7 miliarde de dolari în urmă cu un an și la egalitate cu cel mai mare nivel de până acum. Forbes a calculat averile nete folosind prețurile acțiunilor din 8 septembrie 2023.

Elon Musk este din nou în fruntea listei, cu o avere estimată la 251 de miliarde de dolari — exact la fel ca anul trecut, în ciuda celor 12 luni sălbatice care l-au forțat să cumpere Twitter pentru o sumă mult mai mare decât merita, urmărind prăbușirea acțiunilor Tesla, intrând în discuții pe internet alături de președintele ucrainean Volodymyr Zelensky și cu ministrul de externe al Taiwanului, provocându-l pe Mark Zuckerberg la o luptă în cușcă – revenind la averea sa de zeci de miliarde, după restabilirea valorii acțiunilor Tesla.

Musk este cu 90 de miliarde de dolari mai bogat decât Jeff Bezos (locul 2) și cu 93 de miliarde de dolari înaintea lui Larry Ellison (locul 3), care a înregistrat cea mai mare creștere a averii din această listă în ultimul an, aproximativ 57 de miliarde de dolari, în mare parte datorită inteligenței artificiale generative care a condus la creșterea acțiunilor companiei sale de software, Oracle.

Ellison nu a fost singurul care a primit o explozie a averii datorită AI. Ca grup, magnații tehnologiei din lista Forbes 400 sunt cu aproximativ 300 de miliarde de dolari mai bogați decât în 2022 – reprezentând aproximativ jumătate din creșterea averii întregii liste.

Acțiunile Dell Technologies a lui Michael Dell au crescut cu 87% pe fondul cererii de servere din partea companiilor AI. Alphabet a crescut cu 26% anul acesta, mai ales de când compania-mamă Google a anunțat o suită de instrumente AI în luna mai, contribuind la creșterea averilor cofondatorilor Larry Page și Sergey Brin. Microsoft, care a pariat foarte mult pe AI, inclusiv deținerea unei acțiuni în dezvoltatorul ChatGPT OpenAI, este de asemenea activ, ajutându-l pe cofondatorul Bill Gates și pe fostul CEO, Steve Ballmer. Dar nimeni nu întruchipează frenezia momentului ca Jensen Huang, cofondatorul Nvidia, care produce mai mult decât oricine cipuri folosite pentru alimentarea sistemelor AI. Acțiunile companiei Nvidia au crescut cu peste 200% față de anul trecut, depășind o capitalizare de piață de 1 trilion de dolari și făcându-l pe Huang (care deține aproximativ 3% din companie) cel mai mare câștigător al listei în termeni procentuali. El urcă 31 de trepte și devine membru pentru prima dată în topul celor mai bogați 20 de americani, care la un loc reprezintă mai mult de 40% din averea totală a celor 400.

În ciuda „barierei” mai ridicate de intrare în top, 18 chipuri proaspete s-au alăturat pentru prima dată pe lista Forbes 400 din acest an. Michael Jordan este cel mai faimos dintre ei, datorită contractelor de imagine cu Nike și acordului său din august de a vinde pachetul majoritar al echipei NBA Charlotte Hornets. Jordan, care are o avere estimată la 3 miliarde de dolari, este primul sportiv profesionist care a ajuns pe lista celor 400.

Un alt nou-venit notabil este cumnatul lui Ivanka Trump, Josh Kushner, după ce firma sa de capital de risc Thrive Capital, un susținător timpuriu al startup-urilor precum Instagram, Spotify și Slack, a strâns 175 de milioane de dolari în ianuarie la o evaluare de 5,3 miliarde de dolari. El are o avere de aproximativ 3,6 miliarde de dolari.

Cel mai bogat membru nou-intrat pe lista din acest an este Elisabeth DeLuca, cu o avere estimată de 8,2 miliarde de dolari. În august, firma de capital privat Roark Capital a fost de acord să cumpere Subway – din care a moștenit jumătate atunci când soțul ei, cofondatorul Fred Deluca, a murit, în 2015 – o tranzacție despre care se spune că valorează peste 9 miliarde de dolari.

Alte zece persoane, printre care cofondatorul WhatsApp, Brian Acton, și kingpinul World Wrestling Entertainment, Vince McMahon, au revenit pe listă după o scurtă absență.

24 de oameni care au fost în clasamentul din 2022 sunt acum „prea săraci” pentru lista actuală. Printre cei care nu au reușit să între pe lista Forbes 400 din 2023 se numără și Donald Trump, a cărui platformă de socializare și dețineri imobiliare comerciale înregistrează pierderi masive; Evan Spiegel și Bobby Murphy, care au văzut cum valoarea acțiunilor lor la Snap Inc. dispare mai repede decât un mesaj pe Snapchat; și Sam Bankman-Fried și Gary Wang, care luptă cu acuzațiile federale de fraudă după ce imperiul lor cripto a luat „foc” în toamna trecută.

Cu Murphy (35 de ani), Spiegel (33), Bankman-Fried (31) și Wang (30) afară din listă, cel mai tânăr membru al listei celor 400 cei mai bogați americani este acum Lukas Walton, nepotul în vârstă de 37 de ani al cofondatorului Walmart, Sam Walton. El este unul dintre cei patru oameni din clasamentul de anul acesta care are sub 40 de ani – cu mult sub vârsta medie de 70 de ani. Cea mai în vârstă persoană este miliardarul Dole Food Products, David Murdock, care are 100 de ani.

Forbes 400 rămâne o listă de multimiliardari self-made – 279/400 sau 70% din listă și-au creat averea, nu au moștenit-o. Este încă o listă dominată de bărbați, cu doar 60 de femei – o proporție de 15%. Cea mai bogată femeie dintre toate este moștenitoarea Walmart, Alice Walton, care și-a reluat titlul pe care l-a deținut din 2015 până în 2022 de la moștenitorul Koch Industries, Julia Koch, care a coborât acum pe poziția a doua ca cea mai bogată femeie din America. Doar 12 dintre femeile din Forbes 400 au averi self-made, cea mai bogată fiind Diane Hendricks, cofondatoare a companiei de furnizare a acoperișurilor ABC Supply. O altă femeie cu avere self-made s-a alăturat listei pentru prima dată în acest an: Eren Ozmen, dar și cofondatoare Panda Express, Peggy Cherng, care a apărut ultima dată pe listă, în 2017, alături de soțul ei, Andrew Cherng.

Forbes a urmărit încă o dată donațiile caritabile ale fiecărui membru din lista Forbes 400 și i-a punctat pe pe o scară de la 1 (cei care și-au dat mai puțin de 1% din avere până acum) la 5 (cei care au donat cel puțin 20% din avere). Cei mai bogați oameni din America nu sunt, până acum, atât de generoși. Două treimi dintre ei au dat până acum mai puțin de 5% din averea lor; doar 11 au donat 20% sau mai mult.

TOP Forbes 400 – Cei mai bogați 10 americani în 2023

1. Elon Musk

Avere: 251 mld. dolari | Sursa: Tesla, SpaceX

_________________________________________________________________________________________

2. Jeff Bezos

Avere: 161 mld. dolari | Sursa: Amazon

_________________________________________________________________________________________

3. Larry Ellison

Avere: 158 mld. dolari | Sursa: Oracle

_________________________________________________________________________________________

4. Warren Buffett

Avere: 121 mld. dolari | Sursa: Berkshire Hathaway

_________________________________________________________________________________________

5. Larry Page

Avere: 114 mld. dolari | Sursa: Google

_________________________________________________________________________________________

6. Bill Gates

Avere: 111 mld. dolari | Sursa: Microsoft

_________________________________________________________________________________________

7. Sergey Brin

Avere: 110 mld. dolari | Sursa: Google

_________________________________________________________________________________________

8. Mark Zuckerberg

Avere: 106 mld. dolari | Sursa: Facebook

_________________________________________________________________________________________

9. Steve Ballmer

Avere: 101 mld. dolari | Sursa: Microsoft

_________________________________________________________________________________________

10. Michael Bloomberg

Avere: 96.3 mld. dolari | Sursa: Bloomberg LP

Vezi lista completă pe Forbes.com.