După o scurtă și neașteptată retragere din conducerea UiPath, Daniel Dines face o rocadă la fel de spontană și se întoarce la cârma companiei care a devenit primul unicorn românesc din istorie.
Daniel Dines este cofondator și CEO al UiPath, o companie specializată în automatizarea proceselor robotizate, care a devenit publică la Bursa de Valori din New York în aprilie 2021. Daniel Dines a fondat inițial, alături de Marius Tîrcă, compania de externalizare DeskOver, în 2005, la București.
Ulterior, după mai mulți ani de explorare a pieței, cei doi români s-au reorientat către domeniul automatizării proceselor robotizate și au redenumit compania UiPath, după care i-au mutat sediul central în New York City, în 2018. De atunci, UiPath construiește aplicații pentru ca întreprinderile să automatizeze funcțiile repetitive.
Astăzi, sintagma „RPA” este utilizată pentru a se referi la utilizarea unui software care automatizează procesele bazate pe reguli fără a fi nevoie de supraveghere umană constantă. Printre clienții companiei se numără banca japoneză Sumitomo Mitsui și Toyota North America, care investesc milioane de dolari în „roboții” virtuali ai UiPath, capabili să automatizeze sarcini complexe și repetitive. Daniel Dines, un cititor pasionat, a declarat într-un articol de pe coperta ediției americane a Forbes din 2019 că obișnuiește să citească dimineața, ajungând adesea la biroul UiPath abia în jurul orei 11.
Daniel Dines s-a retras din poziția de co-CEO al UiPath în vara anului 2023, cedându-i atunci poziția lui Rob Enslin. La mai puțin de un an de la această mișcare cel puțin surprinzătoare, Enslin a demisionat, iar omul de afaceri român a revenit la conducere. Astfel, Rob Enslin s-a retras din funcția de director executiv și membru al Consiliului de Administrație al UiPath de la 1 iunie 2024. Daniel Dines este în prezent Chief Inovation Officer și președinte executiv al consiliului.
Pentru următorul trimestru fiscal, UiPath se așteaptă la venituri cuprinse între 300 și 305 milioane de dolari, în continuare sub estimările de 342 de milioane de dolari. Până în prezent, acțiunile UiPath au scăzut cu 48,4%.
UiPath a avut venituri de 1,35 miliarde de dolari în cele 12 luni încheiate la 30 aprilie 2024, cu o creștere de 22,71% de la an la an. Veniturile în trimestrul încheiat la 30 aprilie 2024 au fost de 335,11 milioane de dolari, cu o creștere de aproape 16% de la an la an. În anul fiscal încheiat la 31 ianuarie 2024, UiPath a avut venituri anuale de 1,31 miliarde de dolari, cu o creștere de 23,57%.
Primul unicorn românesc a anunțat recent că va concedia aproximativ 10% din forța de muncă globală, adică peste 400 de persoane dintr-un total de peste 4.000 de angajați, începând cu data de 1 iulie 2024.
O mare parte din aceste disponibilizări urmează să aibă loc până la sfârșitul primului trimestru al anului fiscal 2026. Compania nu a detaliat dacă concedierile vor afecta și activitatea din România. Aceasta este prima decizie luată de Daniel Dines după ce a revenit la cârma companiei. Concedierile vin pe fondul unei piețe tech tensionate la nivel mondial. Giganții din sectorul tehnologiei au operat concedieri masive în ultimele luni. UiPath transmite că a aprobat aceste restructurări pentru a-și gestiona cheltuielile de exploatare.
„Aceste schimbări reflectă eforturile de remodelare a organizației prin eficientizarea structurii companiei, în special în ceea ce privește funcțiile operaționale și corporative, prin prioritizarea mai bună a investițiilor noastre în marketing și prin concentrarea investițiilor noastre în cercetare și dezvoltare pe inteligența artificială și pe promovarea inovării în cadrul platformei noastre”, a transmis compania.
UiPath estimează că va suporta costuri cuprinse între 15 și 20 de milioane de dolari legate de beneficiile de concediere a angajaților și între aproximativ două și cinci milioane de dolari în legătură cu ieșirea din contractul de închiriere și alte costuri contractuale. Costurile totale anticipate de restructurare de aproximativ 17-25 de milioane de dolari se preconizează a fi, în principal, cheltuieli în numerar și se așteaptă să fie suportate până în primul trimestru al anului fiscal 2026.
Icevulcan Properties Ltd. este vehiculul de investiții controlat de Daniel Dines, care și-a arătat intenția de a mai cumpăra un număr de 31,2 milioane de acţiuni ordinare la dezvoltatorul imobiliar One United Properties în primăvara anului 2023. Firma sa înregistrată în Cipru deținea deja 65 de milioane de acțiuni ONE, reprezentând 5% din acțiunile dezvoltatorului imobiliar bucureștean. El cumpărase acțiunile în anul 2021, înainte de listarea One United Propoerties pe Bursa de Valori București. De asemenea, în 2022, în structura acționariatului RodBun, una dintre cele mai importante companii de agribusiness din România, a intrat și Daniel Dines, care a achiziționat un pachet de 9,57% din pachetul de acțiuni al grupului.
Daniel Dines a debutat în topul miliardarilor în dolari realizat de Forbes în anul 2020, iar în anul 2021 a înregistrat și cea mai mare avere de până acum, 6 miliarde de dolari, fiind la momentul respectiv și cel mai bogat român.
Locul 2
Avere: 11 miliarde de lei
Nume: Daniel Dines
52 de ani | București
Tehnologie
Locul 3 în ediția 2023 a Forbes 500