FacebookTwitterLinkedIn

Uniunea Europeană a anunţat vineri că a amendat cu 345 de milioane de euro reţeaua socială TikTok, pentru încălcarea regulamentului GDPR cu privire la modul de gestionare a datelor personale ale minorilor.

TikTok Technology Limited va trebui să achite amenzi cu o valoare totală de 345 de milioane de euro şi să îşi adapteze operaţiunile de procesare a datelor în conformitate cu regulamentul GDPR al blocului comunitar în următoarele trei luni, a anunţat într-un comunicat Comisia irlandeză pentru protejarea datelor (DPC), care acţionează în numele Uniunii Europene, potrivit AFP.

Este pentru prima dată când TikTok este amendat de Data Protection Commissioner (DPC), care este principalul organism de reglementare din UE pentru multe din marile firme mondiale de tehnologie din cauza faptului că acestea îşi au cartierul regional în Irlanda.

DPC a demarat în luna septembrie o anchetă asupra reţelei TikTok, care a descoperit faptul că în 2020 conturile pentru utilizatorii cu vârsta de sub 16 ani au fost definite ca având caracter ‘public’ în mod automat. O altă problemă are legătură cu caracteristica ‘family pairing’, care permite asocierea unui cont de TikTok al unui adolescent de cel al părintelui. Potrivit DPC , TikTok nu a verificat dacă utilizatorul asociat este în realitate părintele utilizatorului minor sau tutorele.

În replică, TikTok s-a declarat în dezacord cu decizia autorităţii de reglementare, în special cu nivelul amenzii impuse. Potrivit TikTok, criticile DPC “se concentrează pe caracteristici şi parametrii care erau în vigoare în urmă cu trei ani şi am făcut modificări, precum plasarea în regim “privat”, în mod automat, a tuturor conturilor persoanelor cu vârsta de sub 16 ani”.