
Fabrica actuală o înlocuiește pe cea inițială, care până la începutul anului trecut s-a aflat în localitatea Blejoi, tot în județul Prahova. Construcția noii unități a Theta Furniture & More a demarat în mai 2021 și s-a finalizat la începutul anului 2022. Terenul pe care se află unitatea din Păulești se întinde pe o suprafață de 20.000 mp și cuprinde zona de producție, spațiile de depozitare aferente și un parc auto propriu însumând 5.000 mp.
Producătorul de soluții de mobilier customizat este și un integrator care oferă soluții complete de amenajare interioară. Businessul a fost înființat de Florin Gheorghe în 2009, în perioada crizei financiare, și a livrat inițial mobilier rezidențial. În prezent, compania este specializată în soluții complete de design și amenajare interioară pentru sectoare variate precum birouri, comercial, HoReCa și medical.
“La trei ani de la înființare, am schimbat strategia companiei și am decis să ne adresăm persoanelor juridice, iar în 2015, aproximativ 95% din volumul afacerii mergea deja spre clienți comerciali. Tot în acea perioadă am dezvoltat și exporturile, care în prezent acestea se situează la 20-25% din capacitatea fabricii”, explică Florin Gheorghe, Cofondator & CEO THETA Furniture & More. Producătorul își propune ca în următorii trei ani să ajungă la exporturi de 50%. Principalele țări de destinație sunt Franța și Belgia.
Tot din 2015, compania a devenit integratoare de proiecte, a început să importe pardoseli și a devenit distribuitor exclusiv de Baristol, membrane din care se poate realiza orice tip de corp de iluminat.
Potrivit conducerii companiei, cifra de afaceri a anului trecut s-a ridicat la 10 milioane de euro. Fabrica are în prezent 104 de angajați, dar țintește o majorare a numărului acestora la 140 în următorii doi ani. Și cifra de afaceri pentru anul în curs este estimată să atingă 14 milioane de euro, iar până în 2024 la 24 de milioane de euro.
De-a lungul timpului, compania a amenajat peste 350.000 mp de spații interioare, pentru clienți cu spații localizate în clădiri precum GlobalWorth Tower Center, Enayaty Medical City, Ana Tower Building, The Mark Building, Green Court Building (B și C), Oregon, Landmark, restaurantul Hotel Sinaia, Hotel Mamaia, Sky Club și altele. Tot Theta s-a ocupat și de realizarea interioarelor pentru terminalul nou al Aeroportului din Otopeni, inclusiv zona de restaurante.
“Avem foarte multe proiecte. Anul trecut am semnat un contract în Belgia, cea mai mare investiție pe care acest stat o face în sănătate: este vorba de un spital de 50.000 mp, un proiect care se ridică la 8 milioane de euro, dar se va întinde pe o perioadă de trei ani”, a adăugat Florin Gheorghe. Compania a finalizat acum un an, tot pentru export, un proiect al unui cămin de studenți de 400 de camere. Montajele pentru proiectele externe nu se realizează de către firma românească, deoarece ar crește mult prețurile. “Preferăm să trimitem de aici un project manager”, spune reprezentantul Theta.
Cele mai recente modificări în structura acționariatului au fost în iulie 2020, moment în care 50% din companie a fost vândută către Black Sea Fund, unul din cele mai mari fonduri de investiții locale.
“Noi suntem un fond pe termen lung, și a contat foarte mult experiența partenerilor noștri, istoria și backgroundul lor, toate ne-au convins să investim într-o companie în continuă dezvoltare. Inclusiv planul lor de expansiune din Păulești, noua capacitate, o mare parte din capitalul nostru a fost investit aici. Orizontul nostru este de a crește împreună pe termen lung și de a dezvolta sectoarele domestice și piața externă”, a punctat și Cornel Fumea, Partener fondator Black Sea Fund. El a precizat că fondul se adresează în primul rând companiilor din provincie, din afara Bucureștiului și județului Ilfov.
Creșterile prețurilor la materialele de construcție și energie au afectat și activitatea fabricii de mobilier, astfel că s-a impus o creștere a prețurilor de peste 30%, în condițiile în care și costurile s-au majorat cu 25-30%. “În plus, investițiile pe zona de office au scăzut foarte mult, cele din rezidențial s-au blocat în proporție de 70% în momentul de față, după cum ne-au transmis partenerii noștri. Dar clienții au început investiții și trebuie să le termine, deci ne-au permis unele măriri de preț. Am reușit să semnăm contractele cu un addendum, potrivit căruia dacă prețurile vor crește, clientul își va asume aceste creșteri. Spun asta pentru că, în cazul lemnului, de exemplu, prețul creștea de la o săptămână la alta, nu mai știai la ce să te aștepți”, a menționat Florin Gheorghe.
Conducerea THETA Furniture & More preconizeaza că, până la finele anului actual, numărul de clienți și de spații amenajate va crește cu 20% față de 2021.