FacebookTwitterLinkedIn

Coreea de Nord a efectuat ceea ce a fi cea mai mare lansare de rachete din 2017. Se pare că arma a fost o rachetă cu rază intermediară care a atins o altitudine de 2.000 km înainte de a coborî în Marea Japoniei, anunță BBC.

Japonia, Coreea de Sud și SUA au condamnat lansarea, cel de-al șaptelea test din această lună. ONU i-a interzis Coreei de Nord testele de arme balistice și nucleare și a impus sancțiuni stricte. Dar statul din Asia de Est sfidează în mod regulat interdicția, iar liderul Kim Jong-un a promis că va consolida apărarea țării sale.

Experții sugerează că în spatele valului de lansări se află mai multe motive, inclusiv un semnal politic transmis puterilor globale și regionale, dorința lui Kim Jong-un de a pune presiuni asupra SUA pentru a reveni la discuții privind securitatea nucleară și, de asemenea, nevoia practică de a testa noi sistemele de comandă militare.

Momentul este, de asemenea, considerat ca fiind semnificativ, de vreme ce are loc chiar înainte de Jocurile Olimpice de iarnă din China și înaintea alegerilor prezidențiale din Coreea de Sud, din martie.

Economia nord-coreeană se confruntă cu mari dificultăți, aflându-se sub sancțiunile impuse de SUA, dificultățile legate de pandemie și decenii de gestionare defectuoasă.