FacebookTwitterLinkedIn

Teodora Mărăcineanu, director de marketing la Electrolux România, constată că piața de electrocasnice a crescut în 2021. Implicit, și afacerile Electrolux România s-au majorat în ultimul an.

Forbes: Care sunt cele mai mari schimbări în activitatea dvs. profesională în ultimii doi ani? Dar în activitatea echipei de marketing de la Electrolux România?

Teodora Mărăcineanu: Criza adusă de pandemie ne-a pus în ipostaza de a ne adapta foarte rapid strategiile de business, inclusiv de marketing și comunicare. Presiunea a fost destul de mare pentru că lucrurile s-au întâmplat foarte repede.

Noi, la Electrolux, întrucât avem consumatorul în centrul activităților noastre, am încercat să consolidăm relația noastră cu clienții și partenerii de business. Am adoptat soluții optime pentru ei, să le eficientizăm, să fim flexibili din toate punctele de vedere, pentru a fi relevanți în acel context.

Pe partea de marketing, în perioada martie – aprilie 2020, noi am evaluat acțiunile pe care le aveam planificate și am decis ce este relevant pentru consumatori.

De exemplu, am reorientat o parte din bugete către digital. Am făcut shift-ul de la offline, de la comunicarea noastră in store, care pentru noi este o componentă importantă, către digital.

Ulterior, pe măsură ce lucrurile s-au așezat și am început să înțelegem mai bine impactul pandemiei asupra comportamentului consumatorilor, am revenit la planurile inițiale și, practic, am continuat eforturile noastre de construire a brandului Electrolux în România.

Pe partea de activitate a echipei, pot spune că a fost o provocare să facem schimbarea de la activitatea la birou la 100% online.

Trebuie să amintesc aici și despre motivarea echipelor pentru că e mai greu doar în online să ții echipa foarte unită.

Am încercat o comunicare permanentă cu fiecare om din echipă, ca să nu ne pierdem coeziunea de echipă și interacțiunea pe care o aveam.

Forbes: Cum a fost anul 2021 pentru Electrolux România din perspectiva marketingului și comunicării?

Teodora Mărăcineanu: 2021 a fost un an de creștere pentru noi. Am susținut această creștere și pe partea de marketing. În fond, toată piața de electrocasnice a crescut.

Noi am mers către consumatori cu niște propuneri care să contribuie în mod real la ușurarea vieții de zi cu zi, pe baza unor tehnologii și soluții inovatoare pe care noi le avem.

Am identificat acest trend chiar din 2020. Timpul petrecut în casă a crescut. Astfel, s-au modificat și obiceiurile de consum. Consumatorii au devenit mult mai atenți la confortul lor, la calitatea și beneficiile produselor. Acest lucru s-a reflectat în ceea ce au căutat să achiziționeze.

Și pe partea de gătit, în pandemie, mulți oameni au devenit mai preocupați de acest aspect. Petrecându-și mult timp în online, au descoperit noi tehnologii, de exemplu, gătitul la aburi sau plitele cu inducție. Atunci, au dorit să experimenteze: ce-ar fi să beneficiez și eu!

Sau aspiratoarele! Folosirea aspiratorului nu mai este o activitate chinuitoare. În câteva minute, cu un aspirator fără fir, poți să faci curățenie în toată casa. Sau purificatorul! Care menține un aer curat în casă. E foarte important dacă stăm atât de mult în casă, mai ales în acest condiții de poluare în care trăim.

De asemenea, clienții au avut posibilitatea să găsească produse cu mai multe funcții, cu mai multe beneficii și au avut această disponibilitate de achiziții.

În această perioadă, brandurile puternice, care au o bună reputație și în care consumatorii au încredere, au avut de câștigat. Noi am intensificat investițiile în brand și în comunicare.

Am făcut campanii cu expunere mare pe televiziune, pentru că am vrut să atingem un public-țintă mai larg. Astfel, am făcut campanii pe gama de electrocasnice de bucătărie incorporabile.

De asemenea, pe categoria de mașini de spălat am mers și în zona de educare. Practic, am avut o campanie prin care am încercat să le arătăm consumatorilor impactul pe care îl au gesturile lor zilnice, de rutină, pentru spălare în a economisi resursele de apă și energie. Campania s-a numit „Fă lucrurile să dureze” și am încercat să inspirăm consumatorii să aibă grijă mai mare de hainele lor ca să avem cu toții un viitor mai sustenabil.

Nu în ultimul rând, referitor la electrocasnicele mici, am încercat să aducem în fața clienților aceste beneficii în zona de confort și sănătate, cu purificatoarele noastre și cu aspiratoarele verticale, care sunt ușoare și versatile.

Un lucru important pentru noi, în 2021, a fost că am lansat și am integrat un magazin pe site-ul nostru, de unde clienții își pot achiziționa produsele preferate. A fost primul nostru pas în e-commerce și acest fapt ne face să învățăm zi de zi pe acest drum.

CARTE DE VIZITĂ

Teodora Mărăcineanu lucrează de peste 20 ani în industria de marketing și comunicare. Expertiza sa cuprinde un spectru larg de sectoare, de la electro-IT, retail și FMCG (din poziția de Marketing Director la Electrolux România, Vel Pitar Grup și Carrefour România), până la servicii financiare, industria auto sau cea de petrol (din rolul de Client Service în cadrul mai multor agenții de advertising).

În rolul actual la Electrolux Romania, Teodora Mărăcineanu este responsabilă de construirea brandului Electrolux pe toate canalele de comunicare, concentrându-se pe experiența oferită consumatorilor, pe digital și mai nou, e-commerce.

Teodora Mărăcineanu este licențiată în Psihologie, având un master în marketingul internațional și un EMBA în managementul general.

Forbes: Cum se poziționează pe piață și care sunt valorile brandului Electrolux?

Teodora Mărăcineanu: Electrolux este o companie cu o istorie de peste o sută de ani, înființată în Suedia. De la început, a avut un scop bine definit: să îmbunătățească viața consumatorilor prin toate produsele pe care le creează și le oferă. Aduce inovații care să le permită consumatorilor să se bucure de viață într-un mod sustenabil.

ADN-ul brandului Electrolux se bazează pe originea sa suedeză, pe valorile suedeze, care presupun de la simplitate, funcționalitate, design, până la o relație sustenabilă cu natura, vizavi de materialele pe care le folosim în produsele noastre, de impactul pe care-l avem asupra mediului.

Din principiile suedeze derivă și centrarea pe oameni și pe nevoile lor. Electrolux este un brand care pune în centru omul și nevoile sale. Practic, creează acest produse plecând de la nevoile oamenilor.

Electrolux este un brand sustenabil și prin toate produsele încearcă să ajute consumatorii să-și reducă amprenta ecologică personală, cu alte cuvinte, să economisească energie, resurse, apă și să combată risipa alimentară.

Forbes: Care sunt principalele schimbări pe care le-ați constatat la clienții români în ultimul an de pandemie?

Teodora Mărăcineanu: Consumatorii au devenit conștienți de ceea ce îi înconjoară, de rolul practic și estetic al fiecărui obiect din casă.

Oamenii s-au concentrat să-și definească mai bine spațiul intim ca să fie și funcțional, și confortabil, dar să se simtă și în siguranță.

În raport cu toate aceste nevoi, consumatorii au devenit mai atenți la calitatea, la durabilitatea produselor pe care pe cumpără, la informațiile pe care le găsesc despre aceste produse în mediul online. Rolul recenziilor de pe diverse site-uri este foarte important.

În privința electrocasnicelor, am observat o reorientare a clienților către cele care au funcții multiple, fie că vorbim despre cele de gătit, de spălat sau despre cele care îmbunătățesc aerul din case.

Forbes: Care este rolul digitalului în planurile de marketing pentru brandul Electrolux?

Teodora Mărăcineanu: Televiziunea are în continuare o importanță mare pe care n-o putem neglija. În continuare, românii sunt mari consumatori de televiziune.

Digitalul a devenit un mediu foarte complex. În digital am ajuns să învățăm zi de zi cum să ajungem la consumatori și cum brandul să-și păstreze o imagine unitară și coerentă.

În digital sunt foarte multe modalități de interacțiune. Prefer digitalul în acest moment, pentru că este foarte aproape de consumatori.

Suntem foarte atenți la reacțiile consumatorilor în online despre produsele noastre și avem o activitate continuă pentru a vedea ce putem să îmbunătățim. Învățăm foarte mult din acest feedback permanent.

Digitalul are un loc special în planurile noastre de marketing. Direcția este de creștere și de accelerare.

(16 martie 2022)

Puteți urmări integral interviul pe pagina de Facebook a revistei Forbes România