FacebookTwitterLinkedIn

Chiar dacă nu se observă mari modificări ale prețurilor proprietăților din Ungaria, în acest moment vânzătorii au început să răspundă la tendințele de schimbare de pe piața imobiliară și tot mulți iau în considerare reduceri de preț.

În al doilea trimestru al anului 2023, comparativ cu aceeași perioadă din 2022, numărul anunțurilor imobiliare de vânzare a crescut cu aproape 40%, arată Daily News Hungary citând un studiu al agenției Otpotthon. În același timp, numărul de anunțuri privind proprietățile de închiriat au scăzut cu 18%. 

În perioada aprilie-iunie 2023, cele mai multe anunțuri pentru imobile de vânzare au fost postate în Budapesta, urmată de regiunea Pest. În ceea ce privește prețurile medii pe metru pătrat, în trimestrul doi al anului 2023, acestea au crescut cel mai mult în proiectele rezidențiale nou construite, cu 26,7% față de aceeași perioadă a anului trecut. În această perioadă, prețul apartamentelor a crescut cu 5,36% pe metru pătrat, iar cel al caselor cu 3,7%. Față de anul precedent, însă, prețurile pe metru pătrat pentru case de vacanță și de weekend au scăzut cu aproape 11%, arată analiza.

Proprietarii de imobiliare sunt însă dispuși să reducă din prețuri, iar tendința de scădere poate fi deja observată din anunțurile postate în al doilea trimestru al anului 2023. Pe baza datelor portalului de publicitate imobiliară, în perioada ianuarie-iunie 2023, nu a existat nicio modificare de prețuri în majoritatea anunțurilor (68%), însă în cazul a 28% dintre anunțuri prețurile au scăzut.  

În schimb, vânzătorii țin fiecare bănuț în zonele rurale din Ungaria rurală, unde se poate observa că prețurile inițiale cerute de proprietari rămân aceleași în majoritatea cazurilor (70%) și doar într-un sfert din cazuri (26%), acestea scad ușor. 

În Budapesta și regiunea Pest, în 65% din cazuri suma indicată la prima apariție a anunțului rămâne neajustată, iar șansa unei reduceri este ceva mai mare (31%) comparativ cu regiunile rurale.