FacebookTwitterLinkedIn

Documentarul de 60 de minute „Fukushima: natura în zona de pericol” („Fukushima: Nature in the Danger Zone”) are premiera la televiziunea Viasat Nature, sâmbătă, 5 noiembrie, la ora 20:00.

Pe 11 martie 2011 a avut loc cel mai puternic cutremur înregistrat vreodată în Japonia, în largul coastei de est a țării. Cutremurul cu magnitudinea de 9,0 a fost atât de puternic, încât a deplasat Pământul de pe axa sa, declanșând un tsunami de 15 metri, ștergând orașe întregi de pe hartă.

La centrala nucleară de la Fukushima, valul gigantic a lovit sistemele de apărare, făcând ca toate cele trei nuclee ale reactoarelor Fukushima Daiichi să explodeze.

Peste noapte, 460.000 de persoane au fost strămutate și nu s-au putut întoarce, lăsând în urmă casa și viața, în orașe fantomă pustii, înghețate în timp.

După un deceniu de la acel accident, orașele odinioară abandonate sunt încă considerate a fi incompatibile cu viața, dar animalele care locuiesc acolo contrazic acest lucru.

Documentarul „Fukushima: natura din zona de pericol” dezvăluie viața într-o zonă de dezastru nuclear, urmărind un grup internațional de experți ce investighează animalele care sfidează toate șansele trăind în peisajul toxic. Filmul va avea premiera la televiziunea Viasat Nature, pe 5 noiembrie, la ora 20:00, notează Media Expres.

Documentarul urmărește o echipă de oameni de știință de renume mondial, ce se întoarce în zona nucleară periculoasă, pe care fauna sălbatică din Fukushima a revendicat-o ca fiind a sa. Filmul descoperă secretele naturale ale modului în care anumite animale sunt capabile nu doar să supraviețuiască, ci și să prospere. Specialiștii folosesc un arsenal de sisteme de urmărire, sateliți, drone și camere pentru a observa și studia flora și fauna prefecturii.