FacebookTwitterLinkedIn

Puncte de referință în cadrul “Tehnologii pentru viitor – AECTRA Plastics #TechDay”

Evenimentul “Tehnologii pentru viitor – AECTRA Plastics #TechDay”a fost gândit pe modelul unui târg expozițional adresat reprezentanților din mai multe domenii ce deservesc industria prelucării de polimeri de înaltă performanță și poliolefine. În cadrul acestuia au avut loc și prezentări axate pe e-mobility, materiale cu proprietăți deosebite de conductibilitate, tehnologii și aplicații noi, dar și direcții pentru viitorul industriei, inclusiv soluții pentru reducerea amprentei de CO2 a reperelor din mase plastice. Cei aproape 200 de participanți au luat parte la ceea ce a fost un schimb de experiență inedit pentru partenerii din domenii precum: auto, 3D printing, reciclare, extrudare, tehnologii de injectie, laboratoare de testare și multe altele.

 

Trenduri și soluții pentru viitor

O direcție importantă pentru viitorul industriei a fost prezentată de către SABIC Specialities, una dintre cele mai mari companii din industria petrochimică din lume și vizează soluțiile pentru înlocuirea metalului cu materiale speciale cu proprietăți deosebite de conductibilitate și polimerii de înaltă performanță cu rezistență la temperaturi extrem de ridicate, transferând astfel know-how-ul din domeniul aerospațial către industria auto și nu numai.

O altă preocupare a jucătorilor din industria auto este și reducerea greutății vehiculelor prin utilizarea de materiale termoplastice ușoare, ceea ce implicit constituie o reducere a consumului de carburant. La acest efect benefic din punct de vedere al protecției mediului și reducerii poluării se adaugă și preocuparea constantă pentru soluții cu rol în reducerea emisiei de carbon, folosind materiale ce au la bază polimeri regenerați.

Partenerii prezenți la eveniment au arătat că susțin eforturile de tranziție către o economie circulară, un model de producție și consum care implică reutilizarea, regenerarea și reciclarea materialelor și a produselor existente, pentru a le extinde ciclul de viață.

De la echipamentele de protecție utilizate în domeniul industrial prezentate de Delta Plus și până la echipamentele ENGEL Injectie și imprimantele 3D pentru uz industrial destinate realizării de prototipuri în domeniul medical, aeronautică, automotive prezentate de Nutechnologies, toate industriile interesate au putut descoperi soluții ce aduc inovație în procesul de fabricare.

***

AECTRA Plastics activează în industria petrochimică de peste 25 de ani, iar de 5 ani este parte din Hromatka Group, parteneriat ce a adus în România investiții de peste 9.5 milioane de euro.

AECTRA Plastics este unicul importator de polimeri din România care deține certificatul ISCC Plus. Polimerii sunt obținuți ca urmare a unui proces tehnologic cu un impact net pozitiv asupra amprentei de carbon, emisiile de CO2 scăzând cu aproximativ 65% comparativ cu producția din hidrocarburi fosili, întrucât vorbim de polimeri ce folosesc drept materie primă substituenți ai hidrocarburilor clasice, cum ar fi uleiurile lemnoase sau deșeurile oceanice.