Dacă în alți ani tema principală a PROIECTULUI EDITORIAL SPECIAL AL FORBES ROMÂNIA SUMMER PLANS viza obiceiurile și destinațiile de vacanță, anul acesta i-am provocat pe cei mai importanți manageri și antreprenori să răspundă unui scurt chestionar într-un moment complicat din punct de vedere economic și social, deși pentru cei mai mulți dintre noi ar fi trebuit să fie o așteptată revenire la (noua) normalitate.
Va intra afacerea Dvs în vacanță în această perioadă? Sau nu mai este vremea de “vacanțe” în contextul geopolitic, economic și social în care ne aflăm?
Activitatea unui producător strategic de energie, esențial pentru securitatea energetică a țării, așa cum este SN Nuclearelectrica SA, care asigură aproximativ 20% din necesarul de consum al României și 33% din energia curată, fără emisii de CO2, nu poate intra în vacanță.
Producem 24/7, la un factor de capacitate care ne plasează în topul celor mai performante centrale nucleare la nivel global, România ocupând în baza factorului de capacitate de la punerea în funcțiune a Unităților 1 și 2 locul 1 la nivel global dintr-un total de peste 400 de reactoare nucleare.
Dimpotrivă, raportat la planurile de investiții ale SNN, care includ pe lângă investițiile curente, 5 proiecte majore de investiții, Retehnologizarea Unității 1, continuarea și dezvoltarea Proiectului Unităților 3 și 4, dezvoltarea proiectului reactoarelor modulare mici, pentru care am selectat recent locația, instalația de detritiere și menținerea și dezvoltarea ciclului integrat de combustibil, este o perioadă foarte aglomerată, însă interesantă, dinamică, cu efecte și beneficii multiple pe termen lung pentru sistemul energetic național și consumatori.
Cele mai întâlnite teme de discuție pe care redactorii Forbes România le-au avut de-a lungul acestui an au vizat creșterea inflației, războiul din Ucraina, pandemia, probleme din lanțurile de aprovizionare, lipsa forței de muncă, creșterea explozivă a prețurilor la utilități. Care sunt preocupările Dvs. în următoarea perioadă?
Impactul pandemiei și al conflictului din Ucraina asupra activității de operare și producție, activității economice și activității lanțului de furnizare ale SNN a fost minim sau chiar inexistent. Sigur, perioada pandemiei, a avut impact organizațional, dar am avut planuri de reziliență care ne-au ajutat să ne continuăm activitatea în mod normal. Preocupările noastre curente țin de dezvoltarea proiectelor de investiții cu respectarea calendarului asumat, de atingerea obiectivelor pe care ni le-am propus la nivel administrativ și executiv, de dezvoltare și inovație ca răspuns la necesitățile energetice viitoare. Ca orice companie strategică, căutăm stabilitate, predictibilitate atât în industrie, la nivel de reglementare, dar și macro economică și financiară și implicit reducerea riscurilor asociate.
Ce vă îngrijorează, pentru perioada următoare, în domeniul/sectorul în care activați?
Nu cred că există motive de îngrijorare majoră în industria nucleară sau în industria energetică, din punctul de vedere al unui producător orientat către investiții. Provocarea, în sens constructiv, derivă din atingerea obiectivelor, care nu sunt nici puține, nici ușoare, dar care reflectă capacitatea companiei, maturitatea, reziliența și expertiza de a le dezvolta.
Cum arată planurile Dvs. De business pentru finalul acestui an? Dar pentru 2023?
România și-a propus să reducă până la 4,59 GWe de energie generată pe bază de cărbuni până în 2032, emisiile de CO2 cu 55% până în 2030 în comparație cu datele din 2005 și dependența de importuri de la 20,85% la 17,8% până în 2030.
La nivel global, energia nucleară acoperă 10% din necesarul total de electricitate, contribuție care va crește la 17% în statele membre IEA/OECD. De asemenea, în Uniunea Europeană, inclusiv UK, energia nucleară generează 50% din electricitatea cu emisii reduse de gaze cu efect de seră.
Stabilitatea energetică și decarbonarea nu se pot realiza fără energie nucleară.
Astfel, asociat țintelor stabilite de România, Nuclearelectrica are în plan creșterea capacității de producție de energie nucleară, prin retehnologizarea Unității 2, proiectul Unităților 3 și 4, dezvoltarea de reactoare modulare mici, ajungând că la nivelul anului 2031 energia nucleară să asigure 33% din necesarul de energie la nivel național, aproximativ 66% din energia curată la nivel național. Fiind o sursă de energie curată, se vor evita astfel aproximativ 24 milioane tone de CO2 anual.
Planurile Nuclearelectrica pentru anul 2022 includ continuarea proiectelor de investiții conform calendarului de realizare:
• Derularea celei de-a doua etape a Retehnologizării Unității 1 CNE Cernavodă ca urmare a aprobării deciziei de investiție în februarie 2022, astfel încât, începând cu anul 2029, Unitatea 1 să continue să producă pentru încă 30 de ani energie curată, la aproximativ jumătate din costurile unui reactor nuclear nou. Proiectele de extindere a duratei de viață a reactoarelor nucleare existente conduc la obținerea celui mai scăzut cost al electricității nu numai dintre sursele cu emisii reduse de carbon ci dintre toate sursele de energie (în medie 32 USD/MWh, comparativ cu 50 USD/MWh pentru energia eoliană; 56 USD/MWh pentru panourile solare; 91 USD/MWh pentru centralele pe cărbune) – conform raportului Agenției Internaționale pentru Energie (IAE), în colaborare cu Agenția pentru Energie Nucleară (OECD-NEA) din 2020. Costul energiei generate de capacități nucleare noi, de mari dimensiuni, este 69 USD/MWh, în timp ce costul energiei generate de reactoarele modulare mici (SMR) NuScale este 64 USD/MWh, la costul forței de muncă din US.
• Dezvoltarea Proiectului Unităților 3 și 4, aflat în prezent în prima etapă în baza noii strategii aprobate în 2021, având ca obiectiv Unitatea 3 conectată la sistem în 2030 și Unitatea 4 în 2031. La finalul anului 2021 a fost semnat un prim contract cu CANDU Energy, Membră a grupului SNC-Lavalin și Autoritatea de Proiectare a Unităților 3&4 și OEM Candu (Producătorul Original al Tehnologiei Candu). În cadrul contractului, CANDU Energy va oferi servicii de inginerie pentru elaborarea și actualizarea unor documentații necesare demarării Proiectului Unităților CANDU 3&4 (printre care actualizarea documentelor de bază de licențiere, actualizarea ghidurilor de securitate nucleară, actualizarea listei modificărilor de proiect cu funcții de securitate nucleară etc.).
• Dezvoltarea reactoarelor modulare mici (SMR) în acest deceniu pentru care a fost identificată recent locația, Doicești, Dâmbovița, în urma unui studiu aprofundat realizat cu un grant acordat de USTDA. Tehnologia SMR NuScale selectată de Nuclearelectrica pentru dezvoltare este cea mai matură în ceea ce privește aprobările, fiind prima și singura tehnologie SMR din lume care a primit aprobarea din partea Comisiei SUA de Reglementare Nucleară în august 2020, are în același timp și cele mai avansate planuri de implementare, cu contracte deja confirmate pentru dezvoltarea componentelor sale. România va dezvolta o centrală electrică NuScale cu 6 module, de 462 Mwe, care va genera 193 de locuri de muncă permanente, 1.500 de locuri de muncă în construcții, 2.300 de locuri de muncă în producție și va ajuta România să evite producerea a 4 milioane de tone de emisii de CO2 pe an.
• Continuarea proiectului de investiții în instalația de detritiere și a strategiei de aprovizionare cu materie prima corelat cu dezvoltarea ciclului integrat de combustibil prin achiziția unor active, linia de producție, ale Feldioara.
• Formarea unei generații de specialiști. Am recrutat aproximativ 500 de persoane în 2021, vom face același lucru și în perioada următoare.
• Stabilitatea financiară, un necesar pentru proiectele de investiții.