FacebookTwitterLinkedIn

Pentru a pedepsi Rusia pentru invadarea Ucrainei, Statele Unite au anunțat noi sancțiuni: a interzis americanilor să ofere servicii de contabilitate şi consultanţă ruşilor şi au luat măsuri împotriva a 27 de directori ai Gazprombank.

Noile sancțiuni au fost anunțate în cadrul întâlnirii virtuale a președintelui Joe Biden cu liderii G7 la care a participat și preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, transmite Reuters.

„Acesta nu este o blocare totală. Nu îngheţăm activele Gazprombank sau nu interzicem orice tranzacţie cu Gazprombank. Ceea ce semnalăm este că Gazprombank nu este un refugiu sigur şi, prin urmare, îi sancţionăm pe unii dintre directorii lor de afaceri de top… pentru a crea un efect de teamă”, a declarat reporterilor un oficial înalt al administraţiei Biden, notează news.ro.

Opt directori ai Sberbank (Sberbank deţine o treime din activele bancare ale Rusiei) au fost adăugaţi pe lista de sancţiuni. Au fost adăugate şi Moscow Industrial Bank şi cele 10 filiale ale sale.

De asemenea, compania cu răspundere limitată Promtehnologia, un producător de arme, a fost sancţionată, împreună cu alte şapte companii de transport maritim şi o companie de remorcare maritimă.

Conform oficialilor de la Casa Albă, Comisia de Reglementare Nucleară va suspenda licenţele pentru exporturile de materiale nucleare speciale către Rusia.

Printre televiziunile sancționate sunt posturi controlate direct sau indirect de stat și din această listă fac parte: Joint Stock Company Channel One Russia, Television Station Russia-1 şi Joint Stock Company NTV Broadcasting Company.

În ce constau sancțiunile? Practic, americanilor li se interzice să mai ofere ruşilor servicii de contabilitate, înfiinţarea de corporaţii şi trusturi şi consultanţa în management, desi, în prezent furnizarea de servicii juridice este încă permisă.