FacebookTwitterLinkedIn

Canada va ajuta Ucraina să găsească opţiuni cu privire la exportul cerealelor pentru a susţine securitatea alimentară globală, a anunțat premierul canadian Justin Trudeau.

Din cauza invaziei rusești, Ucraina s-a văzut nevoită să exporte cereale pe calea ferată peste granița de vest, Kievul încercând, totodată, să utilizeze porturile fluviale dunărene din sudul ţării pentru a exporta cerealele.

Potrivit unui oficial al Organizaţiei ONU pentru Alimentaţie şi Agricultură, aproape 25 de milioane de tone de cereale nu pot părăsi Ucraina din cauza provocărilor de infrastructură şi a porturilor blocate de la Marea Neagră, inclusiv Mariupol.

În acest context, premierul canadian a promis să va încerca să găsească opţiuni cu privire la exportul cerealelor pentru a susţine securitatea alimentară globală.

„Ştim că oamenii din întreaga lume vor muri de foame din cauza acţiunilor Rusiei. Sunt cereale care aşteaptă să fie expediate în Ucraina. Trebuie să ne asigurăm că Rusia nu împiedică să ajungă în lume cerealele de care au nevoie oamenii. Încercăm doar să rezolvăm o problemă foarte directă”, a declarat Trudeau pentru Reuters.

Trudeau a subliniat, fără însă a da detalii, că livrările prin porturile fluviale dunărene ar putea fi o soluție. În cadrul vizitei neanunțate în Ucraina, premierul canadian a spus că va aloca 25 de milioane de dolari Programului Alimentar Mondial al ONU, ca parte a eforturilor de menţinere a securităţii alimentare.

În plus, Canada va elimina taxele comerciale pentru toate importurile produselor ucrainene pentru anul viitor.

În luna martie, preţurile alimentelor au crescut la niveluri record, ca urmare a invaziei ruse, Ucraina fiind al patrulea exportator mondial de porumb în sezonul 2020/21 şi al şaselea exportator de grâu.