Site-urile de comerț electronic operate de Tencent Holdings și Alibaba Group au fost incluse pe “lista neagră” a Statelor Unite.
Lista cuprinde 42 de piețe online și 35 de piețe fizice despre care guvernul american afirmă că facilitează atât comercializarea de bunuri contrafăcute, cât și activitățile de “piraterie” (aici fiind vorba despre activitățile ilegale de distribuție a bunurilor sau materialelor care se află sub protecția drepturilor de autor), transmite Reuters.
Potrivit unui comunicat transmis de biroul Reprezentantului Comercial al SUA (USTR), Mai multe piețe de comerț electronic din China, printre care se numără companiile Baidu Wangpan, DHGate, Pinduoduo și Taobao, sunt incluse pe lista neagră, fiind cunoscute pentru fabricarea, distribuția și vânzarea de bunuri contrafăcute.
Alibaba a declarat că va continua să lucreze cu agențiile guvernamentale pentru a aborda preocupările legate de protecția proprietății intelectuale pe platformele sale.
În același timp, Tencent a spus că nu este de acord cu decizia și s-a angajat într-un demers de colaborare pentru soluționarea acestor neînțelegeri. Reprezentanții companiei au susținut că aceștia s-au ocupat de monitorizarea, descurajarea și sancționarea acestor încălcări la nivelul platformelor sale, investind, de altfel, resurse semnificative în protecția drepturilor de proprietate intelectuală.
Includerea pe listă reprezintă o lovitură puternică pentru reputația companiilor, însă nu implică penalități sau sancțiuni directe.
Biroul USTR a declarat într-un raport separat, publicat miercuri, că SUA trebuie să urmărească noi strategii și să-și actualizeze instrumentele comerciale interne pentru a face față politicilor și practicilor neloiale evidențiate de activitățile comerciale ale Republicii Populare Chineze.
În ultimii ani, SUA și China au fost implicate în mai multe dispute comerciale. La baza acestor tensiuni au stat probleme privind sistemul tarifar, tehnologia și proprietatea intelectuală.
Statele Unite au declarat că China nu și-a îndeplinit unele angajamente în temeiul acordului comercial „Fază 1”, semnat de pe timpul fostei administrații Trump.