FacebookTwitterLinkedIn

În luna octombrie, cheltuielile consumatorilor din SUA au crescut puternic, în timp ce inflaţia s-a moderat, dând economiei americane un impuls puternic la începutul trimestrului patru, în condiţiile în care se confruntă cu efectul negativ al înăspririi agresive a politicii monetare a Rezervei Federale.

În ceea ce privește piața muncii din SUA, aceasta continuă să dea dovadă de rezistenţă, transmite Reuters. Numărul americanilor care au depus cereri noi pentru indemnizaţii de şomaj a scăzut săptămâna trecută, aproape anulând saltul de săptămâna precedentă, ce ridicase cererile la un nivel maxim al ultimelor trei luni, au arătat joi alte date.

Perspectivele sunt, totuşi, întunecate de ştirile că activitatea de producţie s-a contractat în noiembrie pentru prima dată în ultimii doi ani şi jumătate, fabricile raportând o scădere a cererii. Totuşi, economiştii rămân de un optimism prudent că o recesiune anticipată pentru anul viitor va fi scurtă şi uşoară.

„Consumatorul este în viaţă şi este bine. În acest moment, chiar dacă consumatorii nu mai cumpără nimic în noiembrie şi decembrie, cheltuielile reale ale consumatorilor merg cu mult peste normal şi în niciun caz nu arată ca o recesiune”, a spus Christopher Rupkey, economist şef la FWDBONDS din New York.

Cheltuielile consumatorilor, care reprezintă mai mult de două treimi din activitatea economică a SUA, au crescut cu 0,8%, după o creştere nerevizuită de 0,6% în septembrie, a declarat Departamentul de Comerţ. Creşterea din octombrie a fost în conformitate cu aşteptările economiştilor.

Estimările de creştere economică pentru trimestrul patru sunt de până la 2,8%.