Cautare
, Forbes Staff

Macroeconomie |
|

Studiu Deloitte: Directorii financiari din România sunt mai pesimiști în comparație cu omologii lor din Europa Centrală

Peste o treime (35%) dintre directorii financiari din 17 țări din Europa Centrală, inclusiv România, consideră că mediul de afaceri se confruntă cu un grad ridicat de incertitudine și se declară precauți când vine vorba de asumarea de riscuri suplimentare, arată datele studiului Deloitte CFO Survey Europa Centrală.
shutterstock_finantare-credit-bani-money

Conform studiului, majoritatea directorilor financiari (73%) sunt reticenți când vine vorba de asumarea unor noi riscuri față de anul 2018 şi consideră că nu este momentul potrivit pentru luarea unor decizii financiare care implică un grad mare de risc. Aceștia estimează că profitul operațional se va menține sau va crește și văd creşterea costurilor ca fiind cel mai mare factor de risc în acest sens. Legat de costurile în creștere, directorii financiari intervievaţi le evidențiază pe cele legate de forţa de muncă, de transport şi de producţie.

În schimb, directorii financiari din Europa Centrală sunt optimiști în privința așteptărilor legate de economie şi de evoluţia propriilor companii, 66% dintre respondenţi considerând că vor înregistra venituri mai mari în anul 2019. Cu toate acestea, indicele de încredere a scăzut în comparație cu anul 2018, de la 23% la 16%, dar se situează peste nivelurile din 2016 şi 2017.

În ceea ce priveşte nivelul de ocupare a forţei de muncă, directorii financiari din Europa Centralăse aşteaptă ca acesta să se mențină sau să crească, dar par mai reticenți față de ideea de a face noi angajări.De asemenea, studiul arată că departamentele financiare nu sunt pregătite pentru adoptarea inteligenţei artificiale (artificial intelligence – AI), deşi respondenții recunosc beneficiile pe care le poate aduce robotica. Rezultatele sugerează că firmele din Europa Centrală nu profită de avantajele implementării soluțiilor de tip AI, iar 77% dintre companiile din regiune nu folosesc niciun fel de instrumente cognitive, deşi precep contabilitatea ca fiind un domeniu cheie pentru implementarea soluţiilor de tip AI.

În privința directorilor financiari din România, studiul scoate în evidență că aceștia sunt mai pesimiști față de respondenții din alte țări, 66% dintre ei percepând un grad ridicat sau foarte ridicat de incertitudine fiscală, în comparație cu 35%, în regiune. Un număr aproape dublu de directori financiari din România (90%) față de omologii din Europa Centrală consideră că asumarea unor riscuri suplimentare în afaceri nu este dezirabilă în această perioadă.

„Dintre factorii principali care ar putea avea un impact negativ asupra companiilor, directorii financiari din România sunt preocupați de migrarea angajaților cu calificare superioară și de efectul acesteia asupra forței de muncă disponibile, de creșterea costurilor operaționale și de imprevizibilitatea legislației fiscale și a celei care influențează mediul de afaceri. Cu toate acestea, ei rămân în general optimiști privind perspectivele macroeconomice și ale mediului de afaceri”, afirmă Farrukh Khan, Partener Audit și Servicii conexe, Deloitte România, coordonator al programului CFO Survey în România.

Mai mult decât atât, 85% dintre directorii financiari din România se așteaptă la o creștere a prețurilor în anul 2019, fiind preocupați de impactul acesteia asupra costurilor operaționale. Aceștia preconizează creșteri ale costurilor cu materialele, cu forța de muncă și cu serviciile. Peste jumătate dintre respondenții din România (51%) se așteaptă la o creștere a PIB-ului în 2019, iar 75% dintre aceștia vor bugeta venituri mai mari în 2019, puțin mai optimist față de omologii lor din regiune (66%).

Dan Bădin, Deloitte: Economia românească nu trebuie să fie un laborator de experimente

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii