FacebookTwitterLinkedIn

Băncile din Asia nu și-au respectat angajamentele globale asumate privind combaterea schimbărilor climatice și respectarea obiectivelor ce vizează decarbonizarea la nivelul statelor naționale.

Aproape 200 de țări au semnat anul trecut la Glasgow un pact prin care le solicită instituțiilor financiare din întreaga lume să atragă mai multe finanțări pentru realizarea obiectivelor climatice globale. Cu toate acestea, un studiu realizat de Asia Research & Engagement (ARE), efectuat pe 32 de instituții financiare din Asia de Est și de Sud-Est, a arătat că niciuna nu și-a asumat angajamente clare sau planuri de implementare adecvate pentru a îndeplini în termen obiectivele Acordului de la Paris privind schimbările climatice.

Băncile din Asia nu se aliniază la politicile naționale de decarbonizare și nu urmează încă pașii necesari pentru a îndeplini obiectivele climatice globale”, subliniază raportul ARE.

Din cele 32 de bănci analizate, doar nouă aveau angajamente net zero pe termen lung privind emisiile de carbon. De altfel, doar 13 bănci prezentau politici care interzic finanțarea energiei pe bază de cărbune.

Cea mai bine clasată bancă din Asia a fost DBS Group din Singapore, care și-a stabilit un obiectiv net zero pe termen lung, dar care încă nu a realizat planuri clare pe termen scurt și mediu. De asemenea, studiul relevă faptul că DBS Group a prezentat o serie de lacune vizibile în politicile sale de finanțare.

Cinci instituții financiare, printre care se numără și băncile chineze Bank of Ningbo din China, Ping An Bank și Shanghai Pudong Development Bank, au primit cel mai mic rating deoarece nu au prezentant nicio evoluție privind dezvoltarea și implementarea politicilor verzi.

ARE a spus că băncile trebuie să stabilească politici climatice clare, care să fie aliniate cu obiectivele globale, dar și cu cele naționale, pentru a le asigura clienților tranziția către tehnologii verzi, competitive, și pentru a evita viitoare riscuri potențiale.