
Șase din zece români au recunoscut că ar fi mai puțin dispuși să cumpere de la companiile care nu iau în serios responsabilitatea față de mediu și societate, arată un studiu realizat de Ipsos pentru ING Bank.
Datele sondajului realizat de către Ipsos mai relevă faptul că 40% dintre respondenți au renunțat deja să cumpere de la companii despre care au descoperit că nu sunt responsabile cu mediul.
„Asistăm la o transformare în prioritățile consumatorului. Pe de o parte avem o conștientizare a responsabilității individuale, iar pe alta vedem și creșterea așteptărilor față de companii și autorități”, afirmă Alexandra Maier, Sustainability Manager ING Bank România.
45% dintre români spun că sustenabilitatea produselor și impactul asupra mediului le influențează mai mult deciziile de cumpărare față de anii trecuți. Mai mult, peste jumătate ar plăti un preț mai mare pentru un produs mai durabil dacă ar ști că poate fi reciclat aproape cu totul și 49% ar plăti mai mult pentru un produs dacă achiziționează de la o companie responsabilă social. Aproape doi din trei români ar recicla și repara produsele pe care le dețin.
De asemenea, opt din zece români sunt de părere că acțiunile lor pot avea un impact pozitiv asupra mediului și societății. În timp ce existau deja pași în această direcție înainte de pandemie, 42% din cei intervievați spun că au observat o preocupare crescută față de mediu și în rândul prietenilor sau al familiei în ultimul an.
În ceea ce privește așteptările față de autorități cu privire la acest aspect, două treimi din români susțin că planurile de redresare economică trebuie să se concentreze pe accelerarea tranziției către o amprentă scăzută de carbon.
74% spun că vor să vadă mai multe reglementări din partea autorităților pentru susținerea sectoarelor de energie verde (eoliene offshore, de exemplu), în timp ce o proporție de 72% consideră că autoritățile ar trebui să impună condiții companiilor care primesc sprijin financiar, astfel încât acest sprijin să contribuie la atingerea obiectivelor privind schimbările climatice.