FacebookTwitterLinkedIn

Majoritatea clienților nostri, persoane fizice cu credite, au deja (din 2010 incoace) opțiunea de amanare la plată a ratelor de la 1 la 3 luni – o prevedere contractuală pe care am introdus-o după perioada de criză din 2008-2009. Practic, clienții nostri pot, imediat ce întampină probleme, sa dea un telefon în call-center sau să scrie un mail (aveti informatii pe site-ul bancii) și să amâne plata ratelor pentru o lună, două sau trei. E important că nu e nevoie de nimic în plus: semnatură sau act adițional, vizită în agenție sau cost suplimentar. Telefonul în call-center sau mail-ul e necesar pentru că este o convorbire înregistrata/discuție pe mail și în felul acesta voința exprimată de client este valabilă și din punct de vedere legal. Am extins accesul și altor categorii de clienți, care nu aveau această opțiune în contract. Oamenii trebuie să aibă încredere că avem soluții pentru orice client care va avea nevoie. În același timp ar trebui să apeleze la aceste soluții de amânare doar cei care au nevoie.

Ne-am mobilizat și pentru clienții companii și îi contactăm în mod activ în această perioadă să întelegem cu ce îi putem ajuta; aici lucrurile sunt destul de diverse, nu există o soluție buna pentru toți și, cum am mai spus, prioritate au sectoarele care sufera cel mai mult acum. Și companiile la rândul lor trebuie să discute cât mai repede cu banca pentru a avea o imagine concretă a situației lor, pe canalele obișnuite – pentru companii de regulă este un relationship manager.

În plus, pentru IMM-uri am anunțat și aceste soluții: putem acorda amânare de rate de capital pe 3 luni sau pentru liniile de credit care expiră în perioada urmatoare, prelungiri de 3-12 luni.

Pana acum am colectat peste 20.000 de cereri de amânare rate de la persoane fizice și am rezolvat peste 15.000 dintre ele. Până când vom avea norme metodologice ale OUG 37/2020 aprobate și implementate, continuăm să amânăm ratele oamenilor pe fluxul nostru, până la 3 rate. Din 31 martie, colectăm și cerererile clienților pentru amânare de rate pe baza OUG37/2020. Dacă vor fi clienți între cei care au optat deja pentru 3 rate care vor dori să opteze pentru noile reglementări, ei vor putea opta să aibă o perioadă de 9 luni amânare de rate.

Trebuie luat în calcul și faptul că normele de aplicare ale OUG 37/2020 nu au fost înca publicate, iar după ce apar în MO este nevoie de o perioadă de implementare. Vom putea evalua mai bine cât anume va dura implementarea după ce vedem și conținutul normelor metodologice. Până atunci, punem al dispoziția clienților un formular online, pe site-ul băncii. Vrem să spunem însă clienților nostri să-și analizeze nevoile în mod rațional, să nu ia decizii financiare pripite în această perioadă și să nu se supună la șocuri, nici acum și nici în viitorul apropiat. 9 luni în plus la un credit poate fi destul de mult.

Situația creată de coronavirus are implicații majore în societate pe toate palierele, însa două dintre ele sunt acum esențiale, pentru fiecare dintre noi: cel al sănătății publice și cel economic.

Raiffeisen Bank a acționat cu responsabilitate din primul moment al instaurării acestei crize în România, protejându-și angajații și clienții de răspândirea virusului, cât a putut de bine. O altă preocupare importantă a bancii a fost să susțină clienții, partenerii, furnizorii și statul în această perioadă dificilă. Astfel, Raiffeisen Bank a urgentat toate plățile pe care le avea de facut pentru parteneri, furnizori și stat.

Banca a virat, în 25 martie 2020, peste 27 de milioane de lei taxe și impozite către stat, chiar dacă OUG 29/2020 permitea amânarea acestor plăți, până la 30 de zile de la încetarea stării de urgență.

„In conditiile in care toata populatia face eforturi sa respecte regulile pentru a preveni raspandirea virusului, activitatea unor companii este afectata in mai mare masura si din acest punct de vedere masurile de amanare la plata impozitelor, luate de Guvern, sunt justificate. In context, cred ca toate companiile care pot plati la timp taxele si impozitele trebuie sa o faca”, a spus Steven van Groningen, presedinte si CEO Raiffeisen Bank.

In plus, Raiffeisen Bank a facut plati de aproximativ 85 milioane de lei in martie 2020 (cu 12% mai mari decat in martie 2019) catre toti furnizorii si partenerii sai, companii in mare parte locale, cu operatiuni in Romania. Dintre acestea 33 milioane de lei (aproape 40%) reprezinta plati inainte de scadenta. In anul 2019, Raiffeisen Bank a platit pentru 3350 de parteneri si furnizori in jur de 720 de milioane de lei.

„In aceasta perioada este foarte important pentru noi sa-i sprijinim pe toti clientii, pe toti partenerii si furnizorii nostri, ca la randul lor sa-i poata sustine pe cei care depind de ei si sa fie pastrate cat mai multe locuri de munca. Am facut multe plati chiar inainte de scadenta, tocmai pentru a sustine mediul de afaceri. Daca lucram toti impreuna, cu responsabilitate, vom depasi mai usor aceasta perioada dificila de criza sanitara si economia isi poate reveni mai repede”, a spus Steven van Groningen.

O analiza despre impactul asupra economiei a acestei crize sanitare, realizata de Ionut Dumitru, economist-sef la Raiffeisen Bank, gasiti aici: https://cursdeguvernare.ro/analiza-ionut-dumitru-criza-coronavirus-implicatii-si-solutii-la-nivel-economic.html