FacebookTwitterLinkedIn

Statul este principalul beneficiar al prețurilor uriașe ale electricității, urmând ca în acest an să încaseze din impozite și dividende peste 43 de miliarde de lei, spun furnizorii de energie.

„Pentru tot anul, statul român încasează peste 43 de miliarde de lei, chiar mai mult, pentru că preţurile au crescut între timp faţă de primul trimestru. Și nu am luat în calcul contribuția altor producători”, a declarat Laurențiu Urluescu, președintele Asociației Furnizorilor de Energie din România (AFEER), citat de Invest Energy.

Potrivit datelor Agenției Naționale de Reglementare în Energie, autoritățile au decontat furnizorilor de electricitate 4,5 miliarde de lei pentru perioada noiembrie 2021-martie 2022.

În primul trimestru al acestui an, statul a colectat taxe și dividende de aproape 11 miliarde de lei. Acest volum ar urma să se mențină pe parcursul fiecărui trimestru, potrivit AFEER.

Reprezentanții furnizorilor de energie susțin că, din cauza întârzierii decontării de la stat, băncile ezită să mai crediteze companiile din acest sector.

„Furnizorii garantează cu contractele, iar băncile spun că există riscul să nu se plătească banii înapoi, având în vedere întârzierea cu care statul decontează”, afirmă Urluescu.

Ministerul Energiei a cerut 31 de miliarde de lei pentru plata diferenţei din facturi către furnizori şi a primit, la rectificarea bugetară, doar 2,5 miliarde de lei.